Štěpánek popisuje historický a kulturní kontext česko‑peruánských vztahů

Pavel Štěpánek v Mexiku.
Foto: archiv PŠ
středa 16. října 2013, 09:43 - Text: Milada Hronová

Kniha Pavla Štěpánka Čechy a Peru. Dějiny umění vychází v těchto dnech ve Vydavatelství Univerzity Palackého. Obsáhlá publikace někdejšího člena katedry dějin umění filozofické fakulty bude k dispozici v polovině listopadu. 

„Na všech svých knihách, ať se věnovaly česko‑venezuelským, česko-brazilským či česko-španělským vztahům, jsem pracoval téměř celý život. Věnuji se v nich umění, ne politice. Svou zatím poslední publikaci Čechy a Peru. Dějiny umění jsem napsal během posledních dvou let,“ řekl Žurnálu Štěpánek. Asi 400 výtisků publikace si už předplatilo Peruánské velvyslanectví v Praze.

Nová kniha rozšiřuje Štěpánkův cyklus publikací, pojednávajících o vztazích mezi Českou republikou, Španělskem, Portugalskem a zeměmi jejich jazyka. Je určena především těm, kdo se specializují na Latinskou Ameriku ve výtvarném umění, respektive na její vizuální kulturu.

„Podle mne po ní sáhne každý, kdo se zajímá o průnik české kultury do zahraničí a naopak. Případně zájemci o peruánské reálie v širokém časovém rozpětí,“ popsal autor. Podobnými tématy se již zabýval v případě Venezuely a Brazílie. Tyto knihy však napsal španělsky a portugalsky.

„V nové publikaci se profesor Štěpánek zaměřuje na historický a kulturní kontext česko-peruánských vztahů, přináší informace od koloniálních dob až po současnost. Knize nechybí i bohatý obrazový doprovod,“ doplnila Vendula Drozdová z Vydavatelství Univerzity Palackého.

Štěpánek působí v současné době na Iberoamerické univerzitě v Mexiku, kde dokončuje průzkum česko-mexických styků ve výtvarném umění. V minulém roce tam přednášel a vedl kurz muzeologie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.