Startují Olomoucké hovory, prvním hostem bude Schwarzenberg

Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 19. března 2015, 19:17 - Text: Milada Hronová

Magda Vášáryová, Petr Brod, Aleš Březina, Soňa Červená, Petr Vronský a řada dalších osobností přijala pozvání Olomouckých hovorů (nejen) o němčině. Jejich první díl se za účasti rakouského velvyslance Ferdinanda Trauttmansdorffa uskuteční v aule filozofické fakulty v úterý 24. března. O tom, jakou roli v profesním i osobním životě sehrála němčina, přijede debatovat předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Němčina je perspektivní jazyk, jazyk dvou našich hospodářsky nejsilnějších partnerů v sousedství, jazyk rakouských a německých firem, z nichž celá řada má pobočku nebo i sídlo v České republice. Velmi dobře se s němčinou uplatníte v Rakousku a Německu, v nově nastaveném zákonodárství i v celé Evropské unii,“ uvedla Ingeborg Fialová z katedry germanistiky.

S myšlenkou zorganizovat cyklus rozhovorů s významnými osobnostmi českého veřejného života, kterým znalost němčiny pomohla v kariéře i v osobním životě poprvé přišel rakouský velvyslanec Ferdinand Trauttmansdorff. Ve spolupráci s velvyslanectvím a Rakouským centrem nyní zve katedra germanistiky do Olomouce osobnosti, které znalost němčiny považují za výhodu. K českým osobnostem přiřadila Ingeborg Fialová i slovenské.

„Například herečka, diplomatka a politička Magda Vášáryová mne utvrdila v přínosu připravovaných besed. Vzpomněla jsem si totiž na setkání rakouského kulturního fóra v Praze, kde Vášáryová vyprávěla o němčině, kterou na Slovensku poslouchala v době socialismu. Tvrdí, že s němčinou se jí otevřel svět,“ dodala Fialová.

Během letního semestru, ale i v následujícím akademickém roce se v besedách vystřídají lidé, kteří umí dobře německy nebo s němčinou přišli do styku.

„Rádi bychom, aby univerzita do svých prostor opět vtáhla široké publikum z Olomouce a okolí,“ vysvětlila Fialová. Katedra germanistiky zve k Olomouckým hovorům širokou veřejnost. V češtině je bude moderovat Ingeborg Fialová a své čestné místo u debatujícího stolu najde i emeritní rektor univerzity Josef Jařab, jehož zásluhou se hovory z 90. let zapsaly do historie univerzity.  Ty právě připravené by se jim alespoň trochu chtěly přiblížit.

První z rozhovorů s Karlem Scharzenbergem začíná v úterý 24. března od 17:00, v aule filozofické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.