Společný prostor pro muzikoterapii i integrativní psychoterapii

Bílá holubice, Tanec a handicap 2014.
Foto: Jiří Tashi Vondráček
úterý 10. února 2015, 12:32 - Text: Milada Hronová

Sdílet tuzemské i zahraniční poznatky, propojit teorii a bohatou praxi českých a zahraničních odborníků v oblasti muzikoterapie, arteterapie, dramaterapie, tanečně pohybové terapie a integrativní psychoterapie přijede do Olomouce zhruba čtyři sta účastníků mezinárodní konference Společný prostor – Common Space 2015. Širší olomoucké veřejnosti nabídne konference Taneční piknik, který se uskuteční v pátek 13. února v době mezi 16. a 17. hodinou na Horním náměstí.

„Olomoučané budou moci poznat nevšední podobu tance a pohybu. Taneční piknik nabídne prostor pro setkání tanečně-pohybových terapeutů s ostatními příznivci tance. Kreativní pohyb tak bude přenesen z tanečního ateliéru do prostoru města, v jehož prostředí se obvykle pohybujeme automaticky a nevšímavě,“ uvedla hlavní organizátorka konference Martina Friedlová z projektu Tera při katedře psychologie. Během happeningu budou účastníci moci pracovat s vlastní tvořivostí, vyzkoušejí si i techniku zrcadlení a pohybový dialog.

Mezinárodní konference Společný prostor – Common Space se v Olomouci uskuteční potřetí. Je určena studentům, akademikům, psychoterapeutům i široké odborné veřejnosti.

Sedm desítek odborných sdělení a excelentní přednášející

V bohatém programu vystoupí více než 70 odborníků s teoretickými, výzkumnými i praktickými příspěvky oblasti psychoterapie, arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie a tanečně pohybové terapie z Česka i zahraničí.

Uskuteční se řada přednášek a workshopů vztahujících se k tématům využití psychoterapie a expresivních terapií v praxi. Organizátoři očekávají bohatou diskusi zejména v oblastech propojování integrativní psychoterapie a moderních neurověd, dramaterapie jako cesty k osobnímu rozvoji nebo využití muzikoterapie v kardiologii. Své místo najdou během konference také právě probíhající projekty.

Hlavní přednáškový program navštíví Wolfgang Mastnak, člen Newyorské i Evropské akademie věd a umění působící v Mnichově a Šanghaji. „Profesor Mastnak bude hovořit o hudbě, která může mít regulační vliv na krevní tlak a srdeční frekvenci. S touto oblastí se otevírají možnosti u pacientů s arteriální hypertenzí nebo zvýšenou klidovou tepovou frekvencí u akutní intervence i v dlouhodobé kardiorehabilitaci,“ řekla Friedlová. Z dalších významných hostů jedinečného setkání vyzdvihla i světově známé představitele integrativní psychologie Kenna Evanse a Davida Keitha, tanečně pohybovou terapeutku Vicky Karkouvou z Velké Británie, zakladatele artefiletiky Jana Slavíka, divadelního režiséra a dramaterapeuta Patrika Krebse nebo zkušenou dramaterapeutku Raphaelu Heaslipovou z Irska.

Workshop i doprovodný program

Třídenní setkání bude provázet bohatý doprovodný program. V prostorách Konviktu se účastníci konference mohou těšit na komponované představení Meze bez hranic v podání sedících tanečníků Bílé holubice, nebo bezprostřední kavárenské vyprávění příběhů Slovosledi ve vlastní šťávě aneb Když vypravěči vypráví příběhy o sobě v první osobě. Během konference se uskuteční také koncerty a výstavy.

Společný prostor – Common Space 2015 pod taktovkou katedry psychologie se koná v Konviktu ve dnech 12. – 14. února. Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.