Společný prostor 2014: konference plná expresivních terapií

Loňský muzikoterapeutický seminář s Lubomírem Holzerem.
Foto: KP FF UP
úterý 18. března 2014, 12:02 - Text: Milada Hronová

Tři stovky praktikujících psychologů, psychoterapeutů, expresivních terapeutů, odborníků aplikační sféry i speciální pedagogiky a vysokoškolských studentů se od čtvrtka do soboty 22. března účastní mezinárodní konference Společný prostor 2014. Obsahem setkání budou především témata, která souvisejí s oblastí expresivní psychoterapie. Některé části třídenního setkání nabízí organizátoři akce i široké veřejnosti.

„Primárním cílem konference je vytvořit prostor pro setkání odborníků z oblasti arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie, taneční pohybové terapie a psychoterapie zaměřené na tělo a psychosomatický přístup. Konference nabídne rozmanitý program nejen v podobě řady přednášek a desítek workshopů, ale i doprovodných akcí. Některé z nich chceme nabídnout i široké veřejnosti,“ uvedla za organizaci konference Kristýna Hosáková z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Nizozemská pouliční podívaná, taneční piknik
i muzikoterapeutické workshopy

Konferenci zahájí 20. 3. v 17 hodin nizozemské divadlo Maatwerk. Na Horním náměstí jeho handicapování herci rozehrají úžasnou pouliční podívanou zvanou Fête de la Bicyclette. Během představení se pak divadelní skupina přesune Denisovou ulicí do Konviktu, kde konferenci otevře vernisáž výstavy profesorky Šickové-Fabrici a zahajovací koncert Opus Mundi.

Divadlo Maatwerk pracuje se stálou skupinou herců a zaměstnanců s mentálním postižením. Má za sebou dvacetiletou historii. Pět dnů v týdnu nabízí různé aktivity, počínaje divadelním koučinkem přes taneční, hlasový koučink, jógou konče. Všechny tyto aktivity společně vedou k vytváření představení pro divadlo i ulici, s nimiž cestuje po celé Evropě.

V Konviktu pak konferenci otevře vernisáž výstavy koláží arteterapeuta Miroslava Huptycha a zahajovací koncert Společného prostoru hudby, pohybu, barev a světel – Opus Mundi. Jeho nastudování, ve kterém se budoucnost, současnost i minulost stávají jedním okamžikem, připravil muzikoterapeut Lubomír Holzer.

V následujícím dni od 11 hodin se olomoucká veřejnost může na Horním náměstí inspirovat i při tanečním pikniku. „Zveme všechny, aby si přišli zatančit nebo jen tak podívat. Připravujeme happening, v němž se potkají taneční terapeuti, tanečníci a ostatní příznivci pohybu a tance, aby přinesli kreativní a všímavý pohyb z tanečního ateliéru do prostoru města, kde se obvykle pohybujeme automaticky a nevšímavě. Během setkání se bude využívat vlastní tvořivost, pohybové nápady a principy taneční pohybové terapie, jako je metoda zrcadlení a pohybový dialog,“ vysvětlila Hosáková.

Veřejnosti bude otevřeno i šest muzikoterapeutických workshopů, věnovaných alikvotnímu zpěvu a rámovým bubnům, muzikoterapeutickým nástrojům a hudbě v nás jako takové. Jsou připraveny na pátek 21.3 od 13:30 i sobotu 22.3 od 9:15. Určitě zajímavé bude i zamyšlení nad Společným prostorem českého herce Jaroslava Duška v sobotu ve 20:30. Během konference se uskuteční i křty dvou knih.

Špičkoví odborníci

Na konferenci se do Olomouce sjedou nejlepší odborníci z České republiky i ze zahraničí, kteří své odborné znalosti a dovednosti předají na téměř 100 teoretických přednáškách a prakticky zaměřených workshopech. Účast přislíbila Maria Hodermarska, která se věnuje dramaterapii v souvislosti s tématy jako trauma, násilí, zneužívání návykových látek. Více než šestnáct let vyučuje dramaterapii na Steinhardtově fakultě Newyorské univerzity. Zajímavá bude jistě přednáška Agnieszky Sokołowské, která je odbornicí v oblasti tanečně pohybové terapie. Této terapii se věnuje u lidí po traumatu, zneužívání s úzkostmi, depresemi a podobně. Také Angela Carrazza, která žije a pracuje v Irsku, si přijede do Olomouce vyměnit s ostatními odborníky své zkušenosti. Stála u zrodu arteterapeutického servisu v rámci sociálních služeb pro dospělé ve městě Cork. V současnosti vede studenty arteterapie na Univerzitě Cork a Technologickém institutu Cork. Pracuje především s lidmi, kteří slyší hlasy. Českou scénu bude reprezentovat například přední představitelé psychosomatického přístupu Jan Poněšický, Petr Kolátor nebo Lumír Kantor a další významní odborníci.

Mezinárodní konferenci Společný prostor 2014 organizuje Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Jedná se o druhý ročník setkání, který je garantován Českou arteterapeutickou asociací, Asociací dramaterapeutů České republiky, Českou asociací tanečně pohybové terapie TANTER a Muzikoterapeutickou asociací České republiky.

Detailní program je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.