Societas cognitorum vzpomene na významný rok 1815

Koláž: Žurnál UP
neděle 15. února 2015, 09:08 - Text: Milada Hronová

Sdružení profesorů filozofické fakulty Societas cognitorum společně s Rakouským centrem připravilo cyklus unikátních přednášek. Všechny spojuje téma dvoustého výročí Vídeňského kongresu, který ovlivnil následující dění v českých zemích i v Evropě.

„Na důležitý milník pohlédneme interdisciplinárně v jedenácti zastaveních. Tomu odpovídá i složení přednášek,“ uvedla za Societas cognitorum Ingerborg Fialová z katedry germanistiky.

Profesoři FF UP „1815“

25. 2. Goyův portrét Miquela de Lardizábal z roku 1815

4. 3. Olomoucké lyceum kolem roku 1815

11. 3. Česká literatura kolem roku 1815 aneb K časovým bodům v literární historii

18. 3. Německá romantika, zejména v českých zemích

25. 3. Hudba kolem 1815: přechod od klasicismu k romantismu.

1. 4. Pohyb v přírodních vědách kolem 1815

8. 4. Počátky srovnávací a historické gramatiky

15. 4. Napoleonské  války, zejména bitva u Slavkova coby zázrak strategie

22. 4. Rok 1815 v americké literatuře a kultuře: Počátek éry Dobré vůle (Good Will) jako důsledek napoleonských válek

29. 4. Latinská Amerika roku 1815

6. 5. Der Wiener Kongres sals Wendepunkt in den Internationalen Beziehungen und im Völkerrecht).

Více ZDE.

I když si veřejnost v současné době připomíná především výročí první světové války a sedmdesátiletí, které uplynulo od druhé světové války, profesoři filozofické fakulty považují za podstatné zastavit se také u výročí období konce napoleonské doby a snah o restauraci starých poměrů v Evropě. Ty vyvrcholily v říjnu 1815 Vídeňským kongresem a přinesly zásadní impulz pro vývoj Evropy i světa.

Historickému hledisku, především napoleonským válkám, se bude věnovat Miloslav Trapl, Tomáš Opatrný naopak vnese do přednášek duchovní kontext vývoje přírodních věd na začátku 19. století. „Nabídneme i přednášky, věnované malířství, hudbě a literatuře této přelomové doby,“ doplnila Fialová.

Sama bude hovořit o německé romantice, která s sebou přinesla zajímavou literaturu. „Představím ji také jako zlom idejí. Zlom, který ovlivnil myšlení celého dvacátého století,“ řekla ke své přednášce Fialová.

Přednášky sdružení Societas cognitorum jsou otevřené široké veřejnosti, studenti mohou za účast na některé z nich a zpracování protokolu získat dva kredity. Doktorandi získají až pět kreditů, napíší-li o jednom z témat požadovanou stať. Všechny přednášky se uskuteční ve velké učebně filozofické fakulty, první z nich už 25. února.

Sdružení Societas cognitorum vzniklo jako nezávislé občanské sdružení v roce 2010. Jsou v něm zastoupeni téměř všichni profesoři filozofické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.