Sobotková získala Cenu Polonicum

Laureáti Ceny Polonicum uděleného 25. listopadu. Zleva Marie Sobotková, Constantin Geambaşu a Liliana Madelska.
Foto: Jiří Fiala
neděle 8. prosince 2013, 08:55 - Text: Pavel Konečný

Profesorka Marie Sobotková z katedry slavistiky získala Cenu Polonicum, kterou za rozvoj polského jazyka a kultury uděluje cizincům stejnojmenné centrum Varšavské univerzity.

O výběru kandidáta rozhoduje kapitula ceny, jejímiž členy jsou rektor Varšavské univerzity, maršálek Senátu Polské republiky, ministr kultury, ministr vysokého školství, děkan fakulty polské filologie, předseda vědecké rady univerzity a ředitel Centra Polonicum. Ti všichni jsou podepsáni na diplomu, který Sobotková dostala.

„Při ohlédnutí za uplynulými třiceti léty své práce na olomoucké polonistice mohu konstatovat, že koncepce pregraduálního i postgraduálního studia polské filologie byla zvolena správně,“ uvedla Sobotková, která je hlavní autorkou studijních programů. Dosavadní formy studia polonistiky byly koncipovány jako dvouoborové, od letoška je studijní nabídka rozšířena o jednooborové bakalářské a navazující magisterské studium. „Je v něm více místa pro překladatelské disciplíny, které jsou potřebné pro česko-polskou vědeckou a kulturní spolupráci,“ doplnila Sobotková.

Ocenění svých pracovních úspěchů pokládá Sobotková za příspěvek k oslavám 440. výročí Univerzity Palackého v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.