Snímky z Normandie a Paříže ozdobily katedru romanistiky

Olivier Dubert a Étretat.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 31. března 2014, 17:22 - Text: Pavel Konečný

Necelých třicet snímků převážně z Normandie bude až do konce května vystaveno na chodbě katedry romanistiky na filozofické fakultě. Dnešní vernisáž doplnila kromě hudebního vystoupení také ochutnávka normandských sýrů a cidre.

„Autory vystavených snímků jsou lidé, kteří se účastnili zájezdu do Normandie s ostravskou pobočkou Francouzské aliance. „Nebyli jen z Ostravska, ale z celé republiky, třeba i z Plzně,“ vysvětlil ředitel ostravské pobočky Olivier Dubert. Ne všichni z 38 cestovatelů fotografovali nebo chtěli své snímky vystavit. „Vybrali jsme jen ty nejlepší, které sami přihlásili,“ řekl Dubert.

On sám za sobě nejmilejší označil ty, které byly z městečka Honfleur při ústí Seiny, protože tam jezdíval za babičkou. Nejvíce se mu ale líbil Étretat zachycený Zdenou Skupinovou.

Na vernisáži byli nejčastěji zastoupeni studenti francouzštiny s kelímky cidru v ruce. „Chutná mi, je to něco jiného, než se pije tady. Je výborný,“ tvrdila Veronika Skládalová nad jablečným „vínem“. Podobně na tom byla i Kateřina Jandeková. „I když se mi více líbí fotky z Paříže, normandský cidre mi chutná, tak nějak se to u mě vyvážilo,“ uvedla.

Výstava je součástí Dnů francouzské kultury, které nabízejí přednášky, projekci filmů i turnaj v pétanque.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.