Šest tisíc uchazečů přijalo pozvání k přijímacím zkouškám

Testy studijních předpokladů jako základ přijímacích zkoušek.
Fotogalerie: Milada Hronová
neděle 25. května 2014, 09:25 - Text: Milada Hronová

Filozofická fakulta tento víkend ukončila písemnou část přijímacích zkoušek. K testu studijních předpokladů pozvala na šest tisíc uchazečů. Kromě studijních předpokladů prokazovali někteří své znalosti také u oborové či ústní zkoušky.

„Podala jsem si přihlášku ke studiu andragogiky a sociologie. Připravovala jsem se, zkoušela jsem si testy z loňska. I tak jsem celkem nervózní,“ řekla před písemným testem středoškolačka z Luhačovic Šárka Kážmerová. 

Přiznala, že by ráda studovala právě v Olomouci. „Na Univerzitu Palackého mám dobré reference. Kamarádi, kteří zde studují nebo studovali, mi říkali, že je tato univerzita kvalitní po všech stránkách,“ dodala Kážmerová. Maturitní zkoušky na luhačovické Střední odborné škole ji čekají už v příštím týdnu.

Také Libuše Dedková z Prostějovska potvrdila před písemným testem nervozitu. „Chtěla bych na olomoucké filozofické fakultě studovat anglickou a českou filologii, snad se mi to podaří,“ řekla maturantka prostějovského gymnázia.

Podle vedoucí studijního oddělení Pavlíny Grigárkové pozvala filozofická fakulta k přijímacím zkouškám do bakalářských studijních programů asi šest tisíc zájemců. Testy se psaly na dvanácti místech univerzity.

„Všichni skládali písemnou přijímací zkoušku během uplynulých dvou víkendů, tento víkend se jí ve velké učebně účastnili uchazeči s handicapem,“ uvedla k organizaci přijímaček Grigárková.

Největší zájem je tradičně o studium psychologie, žurnalistiky a politologie. Mírně vzrostla čísla zájmu také o studium jazyků, především čínštiny, japonštiny a ruštiny. Každým rokem fakulta otevírá průměrně až pět nových oborů

Pozvánky k účasti na přijímací zkoušce do prezenčního i kombinovaného bakalářského studia obdrželi uchazeči o studium už v polovině dubna. V průměru se každým rokem zapíší ke studiu na filozofické fakultě dva tisíce nových studentů. Letošní zápis do prvních ročníků se uskuteční ve dnech 25.–29. srpna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.