Senátoři filozofické fakulty začali debatovat o možných změnách volebních pravidel

Jednal Akademický senát filozofické fakulty.
Foto: Milada Hronová
sobota 7. listopadu 2015, 13:01 - Text: Milada Hronová

Budou příští volby do akademického senátu filozofické fakulty probíhat elektronicky? Co je možné udělat pro to, aby složení tohoto orgánu více korespondovalo se strukturou fakulty? Tyto a řadu dalších otázek si začali pokládat senátoři filozofické fakulty. Debatovali o nich na svém listopadovém jednání.

Právě diskuse o možných změnách v pravidlech Volebního a jednacího řádu senátu byla hlavním bodem jednání předposledního senátu filozofické fakulty v letošním roce. Senátoři začali analyzovat dosavadní volby a identifikují slabá místa. Výsledek započatých diskusí obsáhne nový volební a jednací řád AS FF UP, jehož plné znění by mělo být známo v příštím roce.

Pro reformu volebních pravidel by byl i Jakub Korda, vedoucí katedry divadelních a filmových studií. Přivítal by jiný systém voleb; podle něj je v nynějším akademickém senátu například poddimenzovaná účast uměnovědných oborů.  

Pracovní skupina vedená Tomášem Lebedou, vedoucím katedry politologie a evropských studií přišla na jednání senátu i s návrhem, aby příští volby probíhaly elektronicky. Navrhovatelé to odůvodňují například rozmístěním fakulty. Nachází se na šesti různých místech Olomouce, což je složité na organizaci voleb. V brzké době se tak senátoři budou zabývat technickými a bezpečnostními riziky, které by z této změny mohly vyplývat. S odkazem na uskutečněné volby upozornila pracovní skupina i na neexistenci etického kodexu volební kampaně. Alternativami volebního a jednacího řádu Akademického senátu filozofické fakulty se senátoři budou zabývat i na příštím jednání, které se uskuteční 9. prosince.

Během jednání zvolil Akademický senát filozofické fakulty i nového místopředsedu, kterým se stal Tomáš Nejeschleba, vedoucí katedry filozofie. Nahradil tak Lubora Kysučana z katedry klasické filologie, který se před časem stal senátorem Akademického senátu Univerzity Palackého. Senátoři schválili i nové pětičlenné složení Disciplinární komise, kterou povede Klára Seitlová, proděkanka pro studijní a sociální záležitosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.