Šamanismus: proč nás přitahuje a co nám nabízí?

Repro: Žurnál UP
sobota 22. února 2014, 09:46 - Text: Milada Hronová

O tom, proč je tradiční medicína Jižní Ameriky, známá pod pojmem šamanismus, stále častěji vyhledávána lidmi z moderní společnosti, bude v připraveném Science Café hovořit psycholožka Veronika Kavenská. 

„Lidé Jižní Ameriky využívají tradiční medicínu k léčbě fyzických i psychických obtíží už tisíce let. Užívají ji však také v zemědělství, k rybolovu i k předvídání budoucnosti. Je základním pilířem duchovního, kulturního a komunitního života,“ uvedla Veronika Kavenská.

V Science Café bude Kavenská hovořit především o tom, proč právě šamanismus v posledních letech stále častěji vyhledávají i lidé z Evropy a USA. Bude diskutovat o tom, jaké jsou jejich důvody, co lidem může toto prastaré učení vlastně nabídnout, jaká jsou rizika a jak jde toto vše dohromady s aktuálními přístupy psychologie a psychoterapie.

Kavenská se psychologickému využití tradiční amazonské medicíny – šamanismu a curanderismu – věnuje téměř desetiletí. Několikrát proto navštívila peruánskou Amazonii a absolvovala i odborné stáže. K tématu publikovala monografii s názvem Tradiční medicína Jižní Ameriky a její využití v psychoterapii. Je frekventantkou psychoterapeutického výcviku analytické psychologie Carla Gustava Junga.

Science Café se uskuteční v úterý 25. února od 18 hodin v Té & Café Kratochvíle v Sokolské ulici.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.