S Fulbrightovým stipendiem míří do USA psycholog Richard Kořínek

Richard Kořínek se v USA bude zabývat sociálním vyloučením.
Foto: archiv RK
středa 17. září 2014, 09:11 - Text: Milada Hronová

Fulbrightova komise posílá do Spojených států amerických dalších 39 českých stipendistů. V novém akademickém roce obdrží vládní stipendium i ředitel olomoucké pobočky Člověk v tísni Richard Kořínek, který působí na katedře psychologie. Na College v Beloitu ve státě Winsconsin bude srovnávat český a americký přístup k začlenění sociálně vyloučených.

„Pro College v Beloitu bych měl realizovat evaluaci jejich dobrovolnického programu. Studenti College v Beloitu působí jako dobrovolníci v tamních sociálních a vzdělávacích organizacích. Rád bych se také seznámil s co největším počtem organizací, které pracují s podobnou cílovou skupinou jako Člověk v tísni a inspiroval se u nich,“ prohlásil Kořínek, který se připravuje k čtyřměsíčnímu zahraničnímu pobytu.

Pro Fulbrightovo stipendium se Kořínek rozhodl poté, co se setkal s americkým velvyslancem Normanem Eisenem. „Velvyslanec v Přerově zjišťoval situaci sociálně vyloučených. Chtěl se sám přesvědčit, jak vypadá život v ghetech. Jeho kolegové mi při této příležitosti přiblížili možnosti Fulbrightova stipendia,“ vysvětlil Kořínek.  

Přestože řada letošních stipendistů pochází z Univerzity Karlovy a Akademie věd, do Spojených států vyjedou i odborníci z ČVUT, Akademie múzických umění, Jihočeské univerzity, Univerzity Pardubice, brněnského VUT i České zemědělské univerzity. Univerzitu Palackého bude reprezentovat také Veronika Tomoszková z právnické fakulty, která se ve spolupráci s kolegy na Washington and Lee University bude půl roku zabývat právní úpravou hodnocení vlivů na životní prostředí v legislativě USA a EU.

Podle ředitelky Fulbrightovy komise Hany Ripkové nabídnuté programy pomáhají českým školám a univerzitám a ve Spojených státech propagují vysokou kvalitu české vědy.

„V řadě případů bývají i prvním impulsem k navázání spolupráce s americkými kolegy na univerzitách,“ shrnula Ripková.

Posláním Komise Jamese Williama Fulbrighta založené v roce 1991 je podpora vzájemného porozumění mezi občany České republiky a Spojených států amerických prostřednictvím vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Za tímto účelem spravuje komise česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA. Od založení Fulbrightovy komise získalo stipendium téměř 800 českých odborníků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.