S Chomským se setkají odborníci i široká veřejnost

Repro: Žurnál UP
úterý 6. května 2014, 07:30 - Text: Martina Šaradínová

AKTUALIZOVÁNO - Americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky zasvětí svoji vůbec první návštěvu České republiky především Univerzitě Palackého. Ve dnech 4. a 5. června vystoupí nejen na jazykovědné konferenci, ale zúčastní se i debaty pro veřejnost.

Registrace na besedu bude spuštěna v nejbližších dnech ZDE

„Uvítáme odborníka, který rozhodným způsobem a silou svého intelektu měnil a mění společnost a do značné míry ovlivňoval postoje veřejnosti ve Spojených státech i v celém západním světě. Je vždycky dobré a užitečné podobným osobnostem naslouchat a třeba s nimi i dílčím způsobem polemizovat. Jeho návštěva je důkazem toho, že Univerzita Palackého se stala v řadě oborů centrem mezinárodního dění a láká významné hosty. Přítomnost Noama Chomského bude jedním z vrcholů těchto aktivit,“ uvedl rektor Jaroslav Miller.

Lidé se mohou zeptat

Před veřejnost předstoupí jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti 4. června v 19:00 v kině Metropol. Na debatě moderované děkanem filozofické fakulty Jiřím Lachem bude odpovídat i na dotazy, které již lze zasílat prostřednictvím formuláře ZDE

„Besedy se zúčastní také český filozof působící na Univerzitě Palackého Martin Škabraha a režisér a dokumentarista Vít Janeček. Tématem diskuze bude současná politika a filozofie,“ uvedl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. Zájemci se mohou besedy zúčastnit na základě registrace a po uhrazení poplatku 300 korun.

Pomohlo renomé fakulty i osobní kontakty

O den později se Chomsky zúčastní odborné konference Olomouc Linguistics Colloquium (Olinco), kterou pořádá Filozofická fakulta Univerzity Palackého.

Noam Chomsky (*1928) je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu. Levicově orientovaný politický aktivista je známý svým kritickým postojem ke globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád. Během své první návštěvy v České republice se zastaví i v Praze.

„Na možnost cesty do Olomouce jsme se profesora Chomského poprvé zeptali loni v září v Terstu, kde přebíral čestný doktorát. Odpověděl, že na jazykovědnou přednášku ho do Česka vlastně ještě nikdo nepozval a že v poslední době docela rád cestuje. Vzali jsme to jako nadějnou odpověď a od té doby s ním jednali,“ uvedla proděkanka fakulty a organizátorka konference Ludmila Veselovská. Podle ní kladnou odpověď Chomského zásadně ovlivnila skutečnost, že na zdejší katedře anglistiky a amerikanistiky působí jako hostující profesor Joseph Embley Emonds, jenž se s Chomským zná osobně. Olomoucká filozofická fakulta je navíc dlouhodobě spojena s výukou generativní gramatiky, kterou Chomsky založil.

„Olomouc pořádala už v devadesátých letech pět ročníků letní školy generativní gramatiky, a tím se nepochybně dostala do povědomí lidí v našem oboru, především v zahraničí. Takže profesor Chomsky přijede na pozvání osoby jemu známé a do místa, o kterém minimálně slyšel,“ doplnila Veselovská. Téma svého vystoupení na odborné konferenci lingvista ještě neoznámil. Přednáška nebude přístupná veřejnost.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.