S Andrewem Lassem na příkrém břehu snu

Andrew Lass: Případ nakousnutého ucha.
Repro: Žurnál UP
pondělí 12. května 2014, 11:02 - Text: Milada Hronová

Profesor sociálně-kulturní antropologie na Mount Holyoke College v americkém Massachusetts Andrew Lass otevře v úterý ve Vlastivědném muzeu svou fotografickou výstavu Na příkrém břehu snu. Doprovodí ji přednáškami v expozici Olomoucká univerzita, která je ve druhém patře muzea.

„Andrew Lass se soustřeďuje především na vývojovou a historickou antropologii, knižní kulturu, kulturní sémantiku, poetiku a naratologii s regionálním zaměřením na Česko a Slovensko. Jeho vystavované fotografie pocházejí z období od devadesátých let do roku 2008,“ uvedla organizaci výstavy studentka katedry bohemistiky Monika Pitnerová.

Cyklus přednášek Andrewa Lasse Na příkrém břehu snu

12. května

Seminární pracovna katedry bohemistiky (filozofická fakulta, Křížkovského 10), od 13:15.

13. května

Expozice Olomoucká univerzita (Vlastivědné muzeum, nám. Republiky 5), od 17:30.

15. května

Expozice Olomoucká univerzita (Vlastivědné muzeum, nám. Republiky 5), od 11:30.

16. května

Expozice Olomoucká univerzita (Vlastivědné muzeum, nám. Republiky 5), od 11:30 a 13:15.

Při svých prvních cestách do Prahy se Andrew Lass pokoušel zachytit vlastní konfrontaci, proměnu hluboké nostalgie s realitou, kde jediné, co zůstalo z uplynulých dob, byl rozklad patrný v prohlubování trhlin omítnutých zdí a odmítnutých vzpomínek. Samolibá úzkost a hledání zapomenutého času, které Andrewa Lasse provázely, jej rychle vedly k odhalení náhodných setkání a ironických příběhů, k nově vznikajícím textům, odrazům a obrazům možného proti skutečnému.

Tento chatrný mezičas byl však brzy vystřídán krásně natřenou neskutečností turistického ruchu a tajtrlíků globálního konzumu. Duch místa se s tímto vytratil a Lassův zájem o náhodná setkání trhlin a trubek, zdí a zapomenutých anoncí se posunul do jiných krajin. Přesto do Olomouce jezdí velmi rád. Vyrůstal se svými rodiči v Praze, studoval na Karlově univerzitě. Je přítelem emeritního rektora Josefa Jařaba a knihovna Univerzity Palackého má díky Lassovi otevřený fond.

„Andrew Lass je členem surrealistické skupiny a fotografii se věnuje od čtrnácti let. Všechny fotografie jsou zaznamenány ve formátech 35 mm nebo 6x7 cm a jsou vyvolány ve vlastní Lassově temné komoře na barytovaný papír. Nejsou digitálně či jinak upravované,“ doplnila Pitnerová.

Výstavu doprovodí Andrew Lass cyklem přednášek, které se uskuteční v muzejních prostorách expozice Univerzity Palackého, v nichž posluchačům přiblíží umělecký a literární směr surrealismu očima básníka, fotografa a vědce. Půjde o analýzu jeho tvorby, v níž se soustředí na určující struktury a principy rétoriky, o které se opírá poetika, zakládající si na estetické hravosti, ideové otevřenosti a na prosté imaginaci jakožto neutuchajících nástrojích kritiky pseudomoderní společnosti opité konzumem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.