Radoslav Horák talentem Olomouckého kraje 2014

Talent Olomouckého kraje v uměleckých oborech Radoslav Horák.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 2. prosince 2014, 09:20 - Text: Velena Mazochová

Student prvního ročníku filozofické fakulty Radoslav Horák byl vyhlášen jedním z talentů Olomouckého kraje pro letošní rok. Ocenění převzal při včerejším slavnostním vyhlášení v Regionálním centru Olomouc.

Rada kraje ocenila především Horákovo absolutní vítězství v letošní celostátní soutěži v neprofesionálním filmu Zlaté slunce 2014. První místo mu vynesl dokumentární snímek Malování jehlou. Současně obsadil i třetí místo v kategorii humanitních oborů za letošní vítězství v ústředním a krajském kole olympiády v českém jazyce.

Mladý filmař se dokumentární filmové tvorbě věnuje už několik let.  Téma pro desetiminutový snímek o výšivkách Mileny Stojarové našel na rodném Zábřežsku. „Narazil jsem na ni více méně náhodou a její vyšívané obrazy mne velice zaujaly. Když se na ně podíváte z dálky, vypadají jako namalované štětcem,“ popsal Horák. 

Ocenění Olomouckého kraje obdržel poprvé v roce 2008 a od té doby byl talentem vyhlášen už několikrát. „Přihlašuji se a účastním mnoha soutěži na filmovém nebo literárním poli,“ popsal šíři svých tvůrčích aktivit.

Na titul Talent roku 2014 v kategorii uměleckých oborů byl Horák nominován ještě jako student zábřežského gymnázia. Od letošního akademického roku se stal posluchačem dvouoborového studia české filologie a filmové vědy na filozofické fakultě olomoucké univerzity.

„Univerzitu Palackého jsem zvolil jako prestižní školu, kde mohu dobře zkombinovat oblasti, kterým se chci věnovat – češtinu, literaturu a film. Myslím, že teorie, kterou jsem v Olomouci začal studovat, mi může případně pomoci k rozhodnutí, jestli bych se někdy v budoucnu věnoval režii, scenáristice nebo střihu,“ vysvětlil Horák. 

O Talent Olomouckého kraje se tradičně uchází žáci, studenti i školy a školská zařízení z Olomouckého kraje, kteří dosahují vynikajících výsledků v krajských či celostátních soutěžích a olympiádách. Kraj je vybírá už od roku 2005.  „Ocenit každoročně nejlepší žáky a studenty je jedna z forem jak podpořit talentovanou mládež,“ uvedl náměstek hejtmana Zdeněk Švec.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.