Psychologové z Univerzity Palackého se podíleli na novele zákona o provozu na pozemních komunikacích

Ilustrační foto: Milada Hronová
čtvrtek 11. února 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Respekt a zodpovědnost jsou hlavní aspekty bezpečné dopravy. Poukázal na ně výsledek tříletého výzkumu dopravních psychologů Univerzity Palackého. Testovali v něm 2500 řidičů, kterým Policie ČR odebrala řidičský průkaz. Výsledky šetření zohledňuje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, s jejíž účinností se počítá už od 20. února.  

„Bezpečné řízení je činností, která vyžaduje zejména nadhled a seberegulaci řidiče. Je plně na řidiči, na jeho rozhodnutí, chování, jak bezpečný styl řízení zvolí,“ řekl Matúš Šucha, vedoucí Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého, který se na výzkumu podílel. Vysvětlil, že smyslem dopravně-psychologického vyšetření je posoudit míru rizika, zda řidič způsobí v budoucnosti dopravní nehodu.

Psychologové během tříletého výzkumu testovali 2500 řidičů, kterým policie ČR odebrala řidičské oprávnění. Vesměs šlo o profesionální řidiče, muže ve věku 18–80 let. Všichni byli podrobeni zkoušce schopnosti koncentrace, udržení pozornosti, rychlosti reakce, paměti a inteligence. Zkoumali také osobnostní vlastnosti, například tendence riskovat, vyhledávat vzrušení nebo i to, zda je řidič introvert či extrovert. Důležitou součástí šetření byla i tzv. vyzrálost řidiče, při níž se zjišťuje jeho přístup k životu, úcta ke zdraví a hodnotám.

„Prokázali jsme, že skutečně dobří a bezpeční řidiči nejsou ti s nejlepšími schopnostmi, ale ti, kteří si uvědomují svou zodpovědnost, váží si života a respektují ostatní. Dobří řidiči využívají své schopnosti a zkušenosti k tomu, aby se do rizikových situací vůbec nedostávali,“ zdůraznil Šucha. Dobré schopnosti, například ovládání vozidla, odhad vzdálenosti, rychlost reakce, paměť nebo pozornost jsou důležitými předpoklady dobrého a bezpečného řidiče, nejsou však podle vedoucího katedry stoprocentní jistotou, že k nehodě nedojde.

Výsledky výzkumu zohledňuje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změně některých zákonů (361/2000 Sb.), jejíž součástí je vyhláška pojednávající o dopravně psychologickém vyšetření. V novele se uvádí, že řidič, kterému bylo odebráno řidičské oprávnění, musí před jeho vrácením absolvovat dopravně psychologické vyšetření a aktuálně je v ní upraveno i to, jak se má takové vyšetření provádět. Novela prošla poslaneckou sněmovnou i senátem. Pokud ji schválí prezident, začne platit 20. února.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.