Průmysl prestiže: symbolický kapitál filmu v reflexi olomoucké konference

András Bálint Kovács dnes zahájil konferenci Filmový a televizní průmysl ve středovýchodní Evropě.
Foto: Milada Hronová
pátek 28. listopadu 2014, 16:19 - Text: Milada Hronová

Přední filmový teoretik zemí střední a východní Evropy András Bálint Kovács hovořil dnes v Olomouci o modernistickém kánonu. Tedy o tom, co kvalitní filmové dílo znamená z hlediska symbolického kapitálu. Jeho přednáška otevřela čtvrtý ročník dvoudenní konference Filmový a televizní průmysl ve středovýchodní Evropě (SIECE).

„Teprve když publikum, instituce či elity rozpoznají hodnotu filmu, teprve tehdy film získává status. Někdy se v tomto smyslu hovoří o symbolické ekonomii, průmyslu prestiže. V tomto ohledu fungují festivaly, ceny, filmové školy,“ přiblížil Kovácsovu přednášku jeden z organizátorů konference Petr Szczepanik.

Prestižní setkání asi 150 účastníků se v Konvitku koná počtvrté. Mezi hosty jsou britská expertka na fenomén quality TV Janet McCabe, nebo Oksana Bulgakowa, která otázku prestiže a symbolického kapitálu propojí s historií Moskevského filmového festivalu.

Konference by se dala přiblížit jako síťovací platforma, na níž se setkávají studenti, akademici i pedagogové z filmovědných kateder. Společně se věnují i současným výzvám a perspektivám českého televizního výzkumu.

 „Debatujeme například o tom, proč od šedesátých let už nikdy nenastala žádná vlna zájmu o českou i středo a východoevropskou kinematografii. Nebo o tom, proč je tento film tak málo viditelný v mezinárodním prostředí,“ řekl za SIECE Matěj Dostálek.

Diskutuje se také o specifických podmínkách v dějinách a v současnosti středo a východoevropského filmu, které způsobují, že není exportovatelný tak, jako jiné kinematografie,“ dodal Szczepanik.

Program konference představí také stav českých televizních studií a účastníci hodlají hovořit také o tématech, které jsou v současnosti řešeny na českých univerzitách. Dojde i na prezentace studentských projektů, zabývající se českou i zahraniční televizí.

Konference SIECE je jedinou akcí svého druhu, která systematicky mapuje historii i současnost mediálního průmyslu regionu a zapojuje do dialogu akademiky, tvůrce i producenty. Hlavními organizátory jsou Česká společnost pro filmová studia, Univerzita Palackého a Masarykova univerzita.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.