Profesor Pavel Štěpánek obdrží Cenu Olomouckého kraje

Repro: Žurnál UP
středa 20. dubna 2016, 07:05 - Text: Milada Hronová

Kniha Portugalský rod Silva Tarouca – mecenáši Josefa Mánesa a jejich role v české kultuře přinese Pavlu Štěpánkovi z Univerzity Palackého Cenu Olomouckého kraje.  Převezme ji za výjimečný počin roku 2015 v oblasti umění-literatura.

„Mám velkou radost. Je sympatické, že mou práci ocení i Olomoucký kraj, tedy místo, kde už dvacet let pracuji,“ říká Pavel Štěpánek, historik umění z filozofické fakulty. K sepsání publikace, která je určena širší veřejnosti, jej už v roce 1971 přivedla výstava Josefa Mánesa v Národní galerii. Už tehdy začal shromažďovat obrazový materiál. Později o knize přemýšlel v roce 1975 při své první návštěvě Portugalska. Její první náčrt však publikoval až v roce 1997, v ročence Univerzity Karlovy.

„Bez portugalského rodu Silva Tarouca bychom neměli Josefa Mánesa. V české kultuře sehrál mnohoznačnou roli. Vyplývá to ze studia role tohoto rodu,“ řekl  Pavel Štěpánek. V knize sleduje působení několika generací Silva Tarouců v českých zemích, přičemž největší pozornost v ní věnuje pobytu v Čechách pod Kosířem nedaleko Olomouce. „Právě sem často Mánesa, který zde měl různorodé zakázky a široké společenské zázemí, zvaly,“ doplnil Pavel Štěpánek. V zámku v Čechách pod Kosířem strávil podle něj umělec nejkrásnější chvíle svého života, nejšťastnější tvůrčí období, přebohaté na myšlenky i realizace.

„Vycházel jsem z dochované korespondence mezi malířem a portugalským rodem. Dopisy, které Mánes adresoval svým přátelům, charakterizuje bohatství myšlenek a básnická mluva. Vyplývá z nich také Mánesova náruživá zaujatost uměním, velká píle a pracovitost. Také ale i rodinné neutěšené životní poměry, touha po lepších tvůrčích podmínkách a snaha uniknout z tísnivých pražských poměrů. Právě k tomu mu pomáhaly pobyty v Čechách pod Kosířem,“ dodal laureát Ceny Olomouckého kraje.  

Pavel Štěpánek, emeritní profesor Univerzity Palackého v oblasti dějiny výtvarných umění, je zároveň hlavním českým odborníkem na dějiny umění a architektury hispánského i lusofonního světa v celé jeho říši. Je autorem čtyř desítek knih a katalogů. Většinu z nich vydal ve Vydavatelství Univerzity Palackého. Jako profesor hostoval v Mexiku, Španělsku, Venezuele. Je držitelem Řádu Isabely Katolické. Cenu Olomouckého kraje převezme 4. května v Moravském divadle Olomouc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.