Pro literáty: seminář tvůrčího psaní za tři kredity nebo story workshop

Ilustrační foto: SXC
sobota 18. ledna 2014, 09:14 - Text: Pavel Konečný

Studenti filozofické fakulty a účastníci 20. ročníku Literární soutěže Univerzity Palackého si mohou v letním semestru zapsat seminář tvůrčího psaní s Antonínem Bajajou nebo se přihlásit na dvoudenní workshop vedený Reném Nekudou.

Seminář tvůrčího psaní osloví především studenty se zájmem o vlastní literární tvorbu. „Účastníci se v něm seznámí s obecnými zákonitostmi tvorby základních literárních druhů a pozornost budou věnovat rovněž genezi a recepci textu,“ popsala organizátorka univerzitní literární soutěže Lenka Skácelíková z oddělení komunikace.

Seminář je založen na tvorbě a prezentaci vlastních textů pod dohledem vedoucího semináře a na vzájemné diskuzi nad texty. „Cílem semináře není naučit někoho psát, ale dát mu podnět k rozvoji osobitého stylu,“ objasnil spisovatel Antonín Bajaja. Podle něj seminář mnohé adepty od psaní zavčas odradí, některé k němu s pokorou přiblíží.

Seminář tvůrčího psaní si může zapsat nanejvýš 17 studentů, má hodnotu tří kreditů. Předzápis ve STAGu začne 21. ledna v 8 hodin a potrvá do 24. února.

Dvoudenní workshop s René Nekudou z pražské Literární akademie zaměřený na příběh se koná v pátek 28. února a sobotu 1. března. „Příběhy jsou všude okolo nás. Nedá se jim uniknout, nelze s nimi vyjednávat. Neustále nás pohlcují, až se sami nakonec stáváme jedním z nich,“ uvedl Nekuda.

Kromě hledání autorského hlasu bude kurz věnován také řemeslu. Účastníci se projdou stavbou příběhu a jeho nejdůležitějšími částmi. Na workshop se zájemci mohou přihlásit e-mailem na rene.nekuda@gmail.com.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.