Přípravy přijímacích zkoušek na FF vrcholí

Ilustrační foto: Marek Otava
čtvrtek 15. května 2014, 11:05 - Text: (Redakční pošta)

Na Filozofické fakultě proběhnou přijímací zkoušky do bakalářského studia o víkendu 17.–18.5. Pro letošní uchazeče je připraveno 400 nových otázek testujících způsobilost ke studiu na FF, které budou distribuovány do několika verzí testů studijních předpokladů (SPF). Těmito obecnými testy musí projít všichni uchazeči, mimoto absolvují – v závislosti na zvoleném oboru – ještě příslušné oborové testy nebo ústní pohovory.

Od roku 2011 používá Filozofická fakulta k testování uchazečů vlastní testy studijních předpokladů, ty nahradily testy společnosti SCIO. Test SPF obsahuje 50 otázek a testuje znalosti v oblasti verbálního, kritického a logicko‑analytického myšlení, prostorovou představivost a všeobecný kulturní přehled. Každá otázka obsahuje nabídku pěti možných odpovědí, z nich je vždy právě jedna správná. V týmu odborníků, který se sestavování testů věnuje, jsou zastoupeny filologické obory, historie, filozofie, psychologie a ekonomie; část otázek do všeobecného kulturního přehledu dodávají odborníci z ostatních kateder FF.

Od loňského roku probíhá důsledná evaluace testů, jíž se věnuje šestičlenný tým pedagogů a studentů pod vedením dr. Miroslava Charváta v rámci projektu IGA Testy studijních předpokladů jako součást přijímacího řízení na vysokou školu a jejich potenciál k predikci akademického úspěchu. Cílem projektu je definovat optimální postup při tvorbě testů studijních předpokladů – především určit, které oddíly testů a které položky v nich vykazují dobrou schopnost diferenciace žádoucích uchazečů. Ověřována je též schopnost testu predikovat akademickou úspěšnost pomocí kritéria průměru známek v prvním roce studia studentů přijatých na FF. Dalším cílem projektu je formulovat na základě analýzy kurikul jednotlivých oborů a rozhovorů s pedagogy i studenty profil žádoucího uchazeče o studium na FF.

K evaluaci a zkvalitnění přijímacího řízení přispívá též dotazníková akce, která probíhá v průběhu přijímacích zkoušek. Během prvního kola akce v loňském roce bylo vyhodnoceno přes 400 dotazníků. Uchazeči se mohli vyjádřit k obtížnosti jednotlivých položek testu SPF, ke vhodnosti časové dotace a dodali i další zajímavé podněty v oblasti organizace přijímacího řízení. Za nejsnadnější považovali otázky věnované verbálnímu myšlení, za nejobtížnější považovali položky testující znalosti všeobecného přehledu v humanitních a sociálněvědních oborech. Letos proběhne dotazníková akce podruhé.

Hlavním výstupem projektu IGA je monografie věnovaná tvorbě a administraci testů studijních předpokladů, která by měla vyjít v roce 2015. Dále si „tým evaluátorů“ klade za cíl vytvořit manuál, který bude seznamovat budoucí uchazeče s jednotlivými typy testových položek. Zatím slouží k přípravě interaktivní web na stránkách FF obsahující verze z předchozích let.

Veronika Opletalová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.