Případ pro exorcistu ve čtvrtek exkluzivně v Konviktu

Režisér Jan Hřebejk (uprostřed) při natáčení v Olomouci. Foto: Pavla Černá, ČT
úterý 16. prosince 2014, 12:06 - Text: Milada Hronová

Předpremiéra prvního filmu z třídílné detektivní minisérie Případ pro exorcistu podle detektivního románu Michala Sýkory z katedry divadelních a filmových studií je připravena na čtvrtek v Konviktu.

Snímek Jana Hřebejka bude mít televizní premiéru v polovině ledna. „Jsem nesmírně rád, že Česká televize umožnila předpremiéru filmu právě v Olomouci a že ji Pastiche Filmz zorganizoval. Olomouc a její okolí je s mými romány neoddělitelně spjata, nebál bych se říci, že je přímo součástí jejich poetiky, takže olomoucká předpremiéra je pro můj příběh, natočený pražskými filmaři, něco jako návrat domů,“ uvedl Sýkora. Osobně se promítání zúčastní a těší se i na diskusi.

Podle kreativního producenta Jana Šterna, v jehož tvůrčí producentské skupině Případ pro exorcistu vznikl, se televizní film opírá o věrohodné vylíčení psychologie postav detektivů i podezřelých. „Vedle tísnivé atmosféry a intenzivního napětí pracuje i s jemnou ironií a humorem, který je vlastní režijnímu rukopisu Jana Hřebejka,“ doplnil Štern.

V Olomouci se natáčelo na Horním a Dolním náměstí, v obchodním domě nebo v Silu v Polské ulici. Pátrání vyšetřovatele zavede zúčastněné i na venkovskou farnost, do církevních kruhů i mezi vysokoškoláky a pedagogy přírodovědecké fakulty. Svéráznou a inteligentní kriminalistku Výrovou hraje Klára Melíšková, její kolegy Miroslav Krobot a Stanislav Majer.

V přípravách jsou už nyní i další dvě volná pokračování opět vycházející z literární předlohy Michala Sýkory a scénáře Petra Jarchovského. Jejich realizace se ujmou režiséři Viktor Tauš a Jan Prušinovský. V dalších rolích Případu pro exorcistu se objeví Tereza Voříšková, Tomáš Dastlík, Jan Budař, Marek Taclík, Kateřina Winterová, Kryštof Hádek a Martin Kyšperský.

O tom, jakým způsobem režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský převedli na televizní obrazovku Sýkorův detektivní román, se jako první budou moci přesvědčit právě návštěvníci ve filmovém sále Konviktu ve čtvrtek 18. prosince od 19:30.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.