Prestižní setkání kvantitativní lingvistiky po letech opět v Česku

Repro:Žurnál UP
čtvrtek 22. května 2014, 13:55 - Text: Milada Hronová

Délce slov, jejich četnosti v různých jazycích i nejrůznějším aspektům gramatiky se budou na přelomu května a června věnovat odborníci na mezinárodní konferenci kvantitativní lingvistiky QUALICO 2014. V České republice se naposledy konala v roce 2000, a to v Praze.

„Celé setkání je věnováno významnému českému orientalistovi a kvantitativnímu lingvistovi Luďku Hřebíčkovi u příležitosti jeho osmdesátých narozenin a také významnému německému kvantitativnímu lingvistovi československého původu Gabrielu Altmanovi, který také slaví životní jubileum. Sice se konference ze zdravotních důvodů nezúčastní, oba pánové jsou ale špičkami v oboru,“ uvedla Martina Benešová z pořádající katedry obecné lingvistiky.

Konference přivítá více než 60 přednášejících. O různých tématech z oblasti kvantitativní lingvistiky budou diskutovat s odborníky z ostatních vědních oborů zapojených v kvantitativně lingvistickém výzkumu. Kromě hostů z České republiky zavítají do Olomouce přednášející například z Rakouska, Brazílie, Kanady, Číny, Francie, Německa, Itálie, Japonska a dalších zemí. Prestižní setkání zahájí čestnou přednáškou na téma Quantitative linguistics – overview Reinhard Köhler z University of Trier.

Kvantitativní lingvistika je podobor obecné lingvistiky. Jedná se o lingvistický směr, jehož hlavním cílem je formulovat obecné jazykové zákony, z těchto zákonů vyvozovat hypotézy a tyto hypotézy empiricky testovat.

Konference QUALICO se koná každé dva až čtyři roky. Letošní ročník je podle olomouckých organizátorů akce výjimečný také v tom, že se uskuteční u příležitosti 20. výročí založení Mezinárodní asociace kvantitativní lingvistiky (IQLA) a Jurnal of Quantitative Linguistics. Zájem o pořádání prestižního setkání měla i lingvistická centra ve Španělsku, Řecku a Polsku.

„Jsem velmi rád, že se dílo a odkaz Luďka Hřebíčka a v širším smyslu vůbec české kvantitativní lingvistiky rozvíjí právě v Olomouci a že se mezinárodní konference kvantitativní lingvistiky po čtrnácti letech vrací do České republiky. O to větší je mé potěšení, že tuto akci světového formátu pořádá katedra obecné lingvistiky,“ uzavřel zakladatel katedry obecné lingvistiky Jan Kořenský.

K účasti na mezinárodním setkání kvantitativní lingvistiky QUALICO 2014 jsou zváni všichni zájemci o jazykovědu a obzvláště o kvantitativní lingvistiku. Vybrané konferenční příspěvky budou věnovány také textové klasifikaci, problematice ověřování a přisuzování autorství a dalším aktuálním tématům oboru.

Konferenci ve dnech 29. května až 1. června organizuje v Konviktu katedra obecné lingvistiky společně s Mezinárodní asociací kvantitativní lingvistiky (IQLA).


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.