Pozůstalým začala pomáhat Poradna Hořec

Tým Poradny Hořec (zleva) Jana Březinová, Marta Hošťálková, Tobia Miroslava Matějková, Jana Nováková, Naděžda Špatenková a Vítězslav Vurst.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 9. června 2015, 09:34 - Text: Velena Mazochová

Lidskou a profesionální pomoc nabízí od včerejška Poradna Hořec lidem, kterým v olomoucké fakultní nemocnici umírá nebo zemřel blízký člověk. Zahájení provozu unikátní pastorační služby, která v Česku nemá obdoby, se včera uskutečnilo v budově Franze Josefa.

„Otevření poradny pro pozůstalé ve zdravotnickém zařízení je jedinečná záležitost, podobná zařízení mají doposud pouze hospice. Jde o důležitou informaci pro pacienty a jejich příbuzné, že na ně fakultní nemocnice myslí i v těch nejhorších životních chvílích. Vnímám to také jako uvědomění si, že smrt je nedílnou součástí života,“ uvedla při zahájení provozu poradny Naděžda Špatenková z filozofické fakulty, která bude na činnost poradny dohlížet v roli odborného supervizora.

Pastorační službu poskytnou zájemcům nemocniční kaplani, z nichž většina absolvovala kurz Poradenství pro pozůstalé. „Smrt je jiná dimenze než bio-psycho-sociální. Otevírá spirituální téma, proto je dobře, že se toho chopili právě nemocniční kaplani,“ zdůraznila Špatenková.

Existenciální, duchovní a náboženské potřeby umírajících přiblíží poradna rodinám, které o ně pečují, formou rozhovorů, individuálního duchovního doprovodu, modlitby nebo zprostředkování kontaktu s knězem. Vedle vstřícného prostoru pro vyjádření zármutku nad ztrátou blízkého osoby nabídne poradna také praktické rady, informace a spolupráci při přípravě pohřbu. „Doufáme, že bude zároveň představovat  značnou pomoc a ulehčení při práci lékařů a zdravotnických pracovníků,“ doplnila Špatenková.

Myšlenka oficiálního poradenství pro umírající a pozůstalé vyplynula z pětiletého působení kaplanů v olomoucké fakultní nemocnici. „Neoficiálně jsme poradenství poskytovali už dříve, s umírajícími jsme byli u jejich lůžka, ale s pozůstalými jsme se vlastně neměli kde sejít,“ přiblížila iniciátorka vzniku poradny a koordinátorka nemocničních kaplanů Tobia Miroslava Matějková. Název poradny je podle ní symbolickým označením pro doprovázení lidí v těžkých životních situacích. „Hořec je vzácná květina, která roste na horách. A pozůstalí také musí překročit určitou horu, když jim někdo zemře. Potřebují, aby kromě kamení viděli také něco hezkého, něco, co jim pomůže jít na cestě dál,“ objasnila Matějková.

Nová poradna vznikla ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, teologickou fakultou a fakultní nemocnicí jako výstup projektu Prožívání a zvládání signifikantní ztráty v rámci Fondu pro podporu vědecké činnosti filozofické fakulty. Podle hlavní řešitelky jde zároveň o společenskou zakázku. „S tématem smrti a umírání neumíme ve společnosti pracovat, přes veškeré deklarace je to téma stále tabuizované,“ upozornila Špatenková.

Zájemcům bude poradna k dispozici po telefonickém kontaktu každý pracovní den od 10 do 17 hodin. Od pondělí do čtvrtka od 10 do 11:30 a ve středu od 15 do 17 hodin bude v poradenské místnosti osobně přítomen vždy jeden z nemocničních kaplanů. 

Kontakty jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.