Pohled odjinud: filmová tvorba autorů žijících mimo domovinu

Repro: Žurnál UP
pátek 13. června 2014, 07:04 - Text: Milada Hronová

Počátek nového dialogu mezi různými jazykovými oblastmi humanitních věd. Právě tím se může stát připravovaná mezinárodní literární konference Pohled odjinud. Mezi vzácnými hosty se objeví i scénárista Jiří Stránský.

Dvoudenní setkání se zaměří na literární a filmovou tvorbu autorů dlouhodobě žijících a tvořících mimo rámec svého domovského prostředí, kultury, jazyka či komunity. 

„Takto široce pojatá interdisciplinární konference je novum. Zastoupeny jsou anglofonní, frankofonní, germanofonní a lusofonní jazykové oblasti a spektrum disciplín od literární historie, teorie přes filmologii, politologii, žurnalistiku po historii a uměnovědu,“ uvedl za organizaci setkání Michal Peprník z katedry anglistiky a amerikanistiky.

Konference se zúčastní český scénárista Jiří Stránský, který bude hovořit o filmových adaptacích svých děl. Setkání obsáhne příspěvky z oblasti literatury, filmu, divadla, hudby, televize, výtvarného umění i historie, o nichž budou přednášet také amerikanisté Werner Sollors z Harvardovy univerzity a expert grantového týmu Literatura a film bez hranic M. Thomas Inge.

Během ojedinělého mítinku budou účastníci hledat odpovědi na otázky typu, jak tvůrci ve svých dílech reagují na nové prostředí, jak se u nich projevuje rozdíl mezi dobrovolným a nuceným odchodem z původního kulturního prostředí, do jaké míry dochází v novém prostředí k potvrzení či naopak přehodnocení kulturních stereotypů prostředí původního či v jaké míře jsou tvůrci schopni vnímat odlišnost a jinakost nového prostředí.  

Konference je určena akademickým pracovníkům, doktorandům a diplomantům nejen z Univerzity Palackého. Je inspirovaná a financována grantem ESF Literatura a film bez hranic: dislokace a relokace v pluralitním prostoru. Uskuteční se v Konviktu ve dnech 20.–22. června.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.