Podoba minulosti v kultuře a médiích

Ian Christie.
Foto: David Kumermann, LŠFS
neděle 9. března 2014, 08:58 - Text: Milada Hronová

Metodám, které přinášejí různé podoby minulosti v umění a médiích se bude věnovat třídenní mezinárodní konference Uses, Abuses and Inventions: Where is History Today?. Začne ve čtvrtek v Konviktu.

Orální historie společně s biografickou metodou, ideologickou analýzou a také recepčními studii patří k metodologickým přístupům, kterými je možné interpretovat historii.

Z historie čerpá komiks i počítačové hry

„Historie nikdy nebyla přítomnější. Večerní zprávy nás zásobují výročími, jejichž oslavy naplňují naši potřebu tradičních rituálů, naplňují nás nostalgií, ale zároveň sledují vlastní ideologické cíle. Nová média od fotografie přes film a televizi k internetu a počítačovým hrám tuto jakousi zásobárnu minulosti využívají a spoluvytváří,“ uvedl za organizátory konference Ian Christie, hostující profesor z filozofické fakulty, historik kultury a médií a člen Britské akademie.

Odborníci se během setkání budou podle něj i věnovat tomu, kolik z této zásobárny minulosti je však dobrá historie a jak je naše minulost vynalézána či zneužívána, aby vyhovovala potřebám současnosti.

Kromě tradičních mediálních kanálů se během setkání budou odborníci věnovat i novým a interaktivním formám výuky a zažívání minulosti v podobě komiksu a počítačových her. Během programu vystoupí i zástupce vývojářského studia Warhorse Daniel Vávra, spoluautor průlomové hry Mafia z prostředí Ameriky 20. a 30. let a připravovaného Kingdom Come: Deliverance zasazeného do prostředí středověké Evropy.

Oblast současného historického komiksu přijede do Olomouce zastupovat tým tvůrců podepsaných pod projektem Kde domov můj. Výtvarník Petr Novák představí svou práci na komiksové verzi televizního seriálu České století režiséra Roberta Sedláčka a historika Pavla Kosatíka.

Film jako impuls pro nezávislost Skotska

Jedním z největších úkolů nově vznikajících států je vytvořit si nějakou národní identitu. Ta podle Christieho většinou vzniká z výběru historických faktů, které podporují konkrétní snahy, a zamlčení těch, které jim odporují.

„Říká se, že snaze o skotskou nezávislost na Velké Británii, která bude možná letos naplněna, velmi pomohl film Mela Gibsona Statečné srdce z roku 1995. Popisuje první válku o skotskou nezávislost ve čtrnáctém století. V Severním Irsku pak vedle sebe existují dvě naprosto protichůdné verze historie – podle loajalistů je země nedílnou součástí Británie, republikáni vyzdvihují snahy o nezávislost,“ řekl Christie.

Interdisciplinární konference, zaměřená na rozmanité metody a přístupy ve zkoumání historie ve filmových a mediálních studiích, kulturologii, sociologii nebo filozofii, je vhodná nejen pro studenty, akademiky a odborníky, ale díky širokému přesahu také pro veřejnost. Je součástí projektu Re-prezentace minulosti a uskuteční se ve dnech 13. až 15. března v Uměleckém centru Univerzity Palackého.  

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.