Pieta za synagogu

Olomoucká synagoga.
Foto: Archiv Židovské obce
úterý 11. března 2014, 08:06 - Text: Milada Hronová

Olomouckou synagogu, kterou před 75 lety pohltily plameny, připomene středeční pietní akt.

Synagoga stála na dnešním Palachově náměstí, židovské komunitě sloužila více než čtyřicet let. Jako předzvěst mnohem tragičtějších událostí ji zničila německá vojska, která vtáhla do Československa 15. března 1939. Ještě stejnou noc lehla synagoga popelem. Z původní stavby se dochovalo pouze několik lavic a barevných vitráží.

Výročí těchto chmurných událostí připomene jedno z dochovaných oken, které se stane součástí Centra judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových filozofické fakulty.

„Pietní akce se koná v prostorách knihovny Centra judaistických studií, kde bude slavnostně instalováno a odhaleno jedno zázrakem přeživší menší okno,“ uvedl za organizátory Daniel Soukup.

Události z 15. března popsal olomoucký rodák Petr Broch. „Žár vyrazil i barevná okna. Ze všech oken se kouřilo, všechno bylo začouzené, dvě kopule byly spadlé, skrz okna byla vidět obloha, takže bylo zřejmé, že budova je bez střechy. Kdykoli ucítím spálené dřevo, vždycky si na to vzpomenu,“ vzpomínal Broch.

Během let 1942–1945 bylo pěti transporty odvlečeno z Olomouce 3500 obyvatel židovského původu. Konce války se dožil jen jejich naprostý zlomek.

Pietní akce se koná ve středu 12. března od 17 hodin v prostorách knihovny Centra judaistických studií.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.