Peter Singer bude v Olomouci přednášet o efektivním altruismu

Peter Singer při přednášce na Washington University v St. Louis.
Foto: Tim Vickers
sobota 6. června 2015, 08:32 - Text: Milada Hronová

Jeden z nejvýznamnějších myslitelů světa profesor bioetiky Peter Singer z Princeton University a University of Melbourne bude přednášet v pondělí a úterý 15. a 16. června na Univerzitě Palackého. 

Peter Singer patří zároveň mezi kontroverzní osobnosti. Je propagátorem myšlenky efektivního altruismu, zastáncem práv zvířat, obhájce euthanasie, potratů či usmrcování dětí narozených s těžkým postižením. Často tvrdí, že by filozofové neměli pouze teoretizovat a svět popisovat, ale současně jej i měnit.

Singer bude své přednášky na univerzitě věnovat efektivnímu altruismu. „Během prvního setkání bude hovořit o tom, jak nejefektivněji pomáhat potřebným lidem v rozvojových zemích. Následující den se chystá přednášet o právech zvířat, což je téma, které jej nejvíc proslavilo. Shrne změny, které nastaly od roku 1975, kdy napsal Osvobození zvířat,“ uvedl Filip Tvrdý z katedry filozofie, která Singera do Olomouce pozvala.

Právo zvířat, zmírní utrpení na zemi

Kniha Animal Liberation, která v češtině vyšla pod názvem Osvobození zvířat, se stala imulzem celosvětového hnutí. Je považována za zakládající filozofický text hnutí za osvobození zvířat. Singer je přesvědčen, že chceme-li zmírnit utrpení ve světě, měli bychom myslet na zvířata.

Pro vymezení vztahu mezi lidmi a zvířaty Singer odmítá používat teoretické pojetí práva. Zastává názor, že bychom na zájmy zvířat měli brát ohled na základě toho, že jsou schopna trpět. Koncepce práva tak podle Singera není nezbytná k tomu, abychom k zájmům zvířat přihlíželi.

Právo na smrt i na potrat

S praktickou etikou souvisí i Singerův zájem o smrt, respektive euthanasii a aborci (potrat). Peter Singer je v tomto smyslu často označován za utilitaristu, neboť za přísně kontrolovatelných pravidel obhajuje euthanasii a zároveň propaguje právo žen, jak nakládat se svým tělem.

„Těžištěm Singerova zájmu je aplikovaná etika, především bioetika. Jeho filozofickým východiskem je pak striktní utilitarismus. Je ateista a velké emoce vzbuzuje především mezi věřícími křesťany. Silně a explicitně totiž říká věci, které mnozí neradi slyší, například když prosazuje svůj názor na euthanasii a interupci,“ doplnil Tvrdý.

Singerovy přednášky vzbuzovaly v 90. letech vlny emocí. Některé z nich byly v Německu dokonce doprovázeny i demonstracemi. V Česku bude přednášet poprvé.

Efektivní pomoc třetímu světu

„Myšlenkou efektivního altruismu, o níž bude Peter Singer hovořit, na sebe upozornil až v posledních letech. Tématikou se zabývá i jeho nedávno vydaná kniha The Most Good You Can Do, v níž tvrdí, že každý zodpovědný člověk, který má to štěstí, že žije vyspělém západním světě, by měl část svého platu věnovat na konkrétní projekty v zemích rozvojového světa. Konkrétním osobám, které trpí v zemích třetího světa, by měl pomáhat cíleně. S touto ideou se Peter Singer stal i spoluorganizátorem nejrůznějších humanitárních akcí,“ popsal Tvrdý.

Pátrání po kořenech

Australan Peter Singer zamíří přednášet do Olomouce i kvůli svým kořenům. „Dal přednost Olomouci před Cambridge, protože bratranec Singerova pradědečka Berthold Oppenheim byl rabínem olomoucké synagogy a jeho pradědeček Marcus Pollak působil jako rabín v Holešově. Zbytek Singerovy rodiny pochází z Kojetína a Uherského Brodu,“ vysvětlil Tvrdý.

Singerovy přednášky se uskuteční v angličtině 15. a 16. června vždy od 10:30 v aule pedagogické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.