Pětadvacetileté jubileum spojilo absolventy katedry filozofie

Setkání oslavující pětadvacet letech katedry filozofie.
Foto: Milada Hronová
sobota 13. června 2015, 11:27 - Text: Milada Hronová

Studenti, pedagogové a především absolventi včera na parkánových zahradách oslavili pětadvacetileté výročí obnovení katedry filozofie. V doprovodu hudební skupiny Travis McMuffin a v neformálně letní náladě se během odpoledne sešlo zhruba sto gratulantů.

„Nechali jsme se inspirovat katedrou politologie a evropských studií, která vznikla ve stejném období. Politologové uspořádali k dvacetiletému výročí konferenci, filozofové si řekli, že při jubileu pětadvaceti let zorganizují neformální setkání a pokusí se touto cestou shromáždit kontakty na své absolventy,“ uvedl bývalý vedoucí katedry Jan Štěpán. Právě profesor Štěpán stál u znovuobnovení katedry, podílel se na tvorbě studijního programu filozofie. Dnes se zde věnuje klasické logice, logické analýze přirozeného jazyka i analytické filozofii.

Současný vedoucí katedry Tomáš Nejeschleba a zároveň i její absolvent uvedl, že setkání vnímá jako jedinečnou příležitost popovídat si s bývalými spolužáky a učiteli, připomenout si dobu studia a třeba se i dozvědět o současném dění na katedře i jejích aktivitách.

„Absolventy, o nichž získáme touto cestou povědomí, chceme informovat především o akcích, které katedra pořádá a kterých by se mohli účastnit,“ shrnul Nejeschleba.

Během odpoledne si hosté absolventi prohlédli rekonstruovanou budovou v Křížkovského 12, vpodvečer jim setkání zpestřila hudební skupina Travis McMuffin.

„Na studia filozofie vzpomínám s nadšením. Tehdy nás začínalo kolem dvaceti, absolvovalo pouze šest,“ řekl současný proděkan fakulty tělesné kultury Ivo Jirásek. Studia na katedře filozofie považuje za silné přitom názorově rozmanité období, které jej velmi ovlivnilo.

„Byla to doba nejen velkých celospolečenských změn, ale i mých osobních. Na katedře jsem se totiž setkal s řadou báječných lidí s velkým rozhledem, s příjemnými vyučujícími, s hlubokou znalostí a lidmi s velkým etickým zápalem,“ doplnil Jirásek.

Dnes má katedra filozofie zhruba sto studentů a asi deset přednášejících.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.