Pět kandidátů na ombudsmana studentů filozofické fakulty

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 1. dubna 2014, 15:36 - Text: Milada Hronová

Dnešním polednem skončila možnost navrhnout kandidáta na ombudsmana. Studenti filozofické fakulty budou nakonec vybírat z pěti návrhů.

Ve volbách může uspět Jiří Černý z katedry germanistiky, Ema Jelínková z katedry anglistiky a amerikanistiky, Andrea Preissová Krejčí z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie, Jindřiška Svobodová z katedry bohemistiky a Jiří Šubrt z katedry klasické filologie.

„Kandidátem na ombudsmana mohl být navržen akademický pracovník, který je členem akademické obce fakulty po dobu alespoň jednoho roku. Podmínkou je, aby byl zaměstnán alespoň na úvazek 0,7,“ uvedl proděkan pro organizaci a rozvoj Ondřej Molnár. Zdůraznil, že je funkce ombudsmana neslučitelná s funkcí senátora. Veřejným ochráncem práv se nemůže stát ani nikdo z exekutivy fakulty či univerzity. Ombudsman může kandidovat maximálně na dvě funkční období za sebou.

Návrh na zřízení funkce veřejného ochránce práv studentů schválili senátoři akademického senátu filozofické fakulty 12. února. Studenty fakulty má bránit proti nepřiměřené tvrdosti, nepředvídatelnosti, nezákonnosti a zvůli v průběhu studia. Jedná se o neplacenou funkci na tříleté období.

Zřízení ombudsmana pro celou univerzitu navrhl před rokem senátor ze studentské komory „velkého senátu“ Petr Sojka po vzoru anglosaských univerzit. Požadoval pro něj kancelář, sekretariát, odpovídající reprezentativní plat a poměrně široké pravomoci. Akademický senát univerzity tehdy požádal senáty fakult o vyjádření. Drtivá většina z nich však zřízení postu univerzitního ombudsmana odmítla.

Ombudsmana budou studenti filozofické fakulty volit společně se senátory Akademického senátu Univerzity Palackého ve dnech 9. a 11. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.