Pamětní medaile pro Miloše Trapla

Dodatečná gratulace rektora historiku Miloši Traplovi (vpravo).
Foto: Milada Hronová
pátek 13. března 2015, 11:35 - Text: Milada Hronová

Za dlouholetou činnost věnovanou Univerzitě Palackého obdržel dnes historik Miloš Trapl Pamětní medaili. Historik, emeritní profesor, autor více než 50 odborných pojednání ji převzal z rukou rektora Jaroslava Millera, při příležitosti nedávných kulatých narozenin

„Je to jediná medaile, kterou jsem ještě od univerzity nedostal. Moc za ni děkuji,“ pruhlásil Trapl. Své kulatiny oslavil nedávno v aule filozofické fakulty. Během únorového odpoledne vzpomněli na Traplovy odborné zájmy, regionální dějiny, exilovou problematiku i politický katolicismus jeho nejbližší kolegové z katedry historie.

„Pracovní povinnosti mi nedovolily, abych profesoru Traplovi osobně blahopřál v den, kdy kulaté výročí slavil. Chci však zdůraznit, že si jeho práce velmi vážím, a proto jsem se rozhodl udělit mu Pamětní medaili s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého, patronů univerzity,“ uvedl rektor Miller.

Na univerzitu vstoupil Trapl jako pedagog před padesáti lety. V kabinetu regionálních dějin se tehdy začal věnovat historickému místopisu. V současné době spolupracuje na projektu, který se zabývá výzkumem české exilové kultury v Austrálii a na publikaci o dějinách Litovle. V očích kolegů je Trapl jedním z uznávaných odborníků na dějiny první československé republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.