PAF nabízí víkend plný animované tvorby pro všechny generace

Přehlídka animovaného filmu je pro Olomouc výjimečnou událostí.
Fotogalerie: Milada Hronová
sobota 5. prosince 2015, 07:05 - Text: Milada Hronová

Celý víkend v Olomouci je nabitý programem Přehlídky animovaného filmu (PAF). Na jedenácti místech její čtrnáctý ročník nabízí desítky projekcí přednášek, workshopů, performancí, koncertů a prezentací. Festivalová přehlídka myslí i na děti.

„Srdečně zveme i rodiny s dětmi. Dnes od půl desáté budeme i pro ně promítat ve Filmovém sále Zahradu, kterou vytvořil Břetislav Pojar podle jediného literárního díla Jiřího Trnky.  Pojar se s Trnkou setkal v roce 1945 při práci v nově vzniklém studiu Bratři v triku. O dva roky později jej následoval do Studia loutkového filmu, kde se postupně stal Trnkovým dvorním animátorem. Zahradu promítneme klasicky z kinopásu,“ říká hlavní dramaturg Martin Mazanec.

„Rodiny s dětmi zveme ve stejný čas i v neděli na Animáčky 2. Půjde o výběr jedenácti současných krátkých animovaných pohádek, které vytvořili studenti a absolventi filmových a uměleckých škol.  V krátkých příbězích se děti dostanou například mezi skauty nebo staré indiány,“ doplňuje Mazanec.

Oba víkendové dny nabídne PAF také zajímavé performance a koncerty. Například v neděli večer se v Divadelním sále Konviktu bude moct publikum stát součástí zajímavého audiovizuálního projektu Plain Jonatána Pastirčáka a Jána Šicka.

„Při velmi zvláštní světelné soše bude probíhat koncert. Půjde o jakousi elektro-akustickou prostorovou krajinu a divák se tak stane součástí výjevu, který může aktivně vnímat z různých úhlů pohledu. Nebo se jen nechat unášet tokem audiovizuálních impulzů,“ vysvětluje Mazanec.

Také podle jedné z návštěvnic Kateřiny Šuhajové, studentky dějin umění na Ostravské univerzitě, je olomoucká přehlídka animovaného filmu výjimečnou událostí. „Přijela řada zahraničních hostů, můžu se seznámit s mnohými zajímavými lidmi, program je nadmíru pestrý. Zahrnuje zajímavé dílny. Tento festival je pro mne v prosinci naprostým centrem olomouckého kulturního a uměleckého dění,“ zdůrazňuje Šuhajová.

Festival PAF je ojedinělou českou platformou pro film a současné umění pohyblivého obrazu.  Skončí v neděli 6. prosince.

Více o programu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.