Orientalistické obory slaví dvacáté narozeniny

Ilustrační foto: Konfuciova akademie
pondělí 14. října 2013, 11:56 - Text: Lenka Skácelíková

Katedra asijských studií si připomíná výročí. Z Kabinetu dálného východu s obory Čínská a Japonská filologie vzniklo během dvaceti let pracoviště, které dnes nabízí řadu atraktivních výukových novinek.

„Prozíravost a správnost rozhodnutí založit na univerzitě pracoviště se zaměřením na asijská studia potvrzuje společenský i ekonomický vývoj posledních let. Čínská i japonská filologie dnes mají vedle dvouoborové i jednooborovou formu studia a japonštinu lze studovat i se zaměřením na hospodářskou praxi,“ uvedl vedoucí katedry asijských studií David Uher.

Století Asie

Studenti z celé univerzity se podle něj mohou již několik let učit i korejštinu, indonéštinu, vietnamštinu, mongolštinu či thajštinu. Mnozí z těch, kteří studují jiné obory, dnes oceňují také nabídku japonštiny a čínštiny.

„O všechny nabízené obory katedry je každoročně velký zájem. To, že se na katedře vyučují i další asijské jazyky, není náhoda. Jedenadvacáté století je stoletím Asie a naším cílem je za podpory fakulty v blízké budoucnosti akreditovat také korejštinu a indonéštinu jako bakalářské studijní obory. Vzhledem k nemalé skupině Vietnamců žijící v České republice pak i vietnamštinu,“ zdůraznil proděkan filozofické fakulty Ondřej Kučera.

Unie podporuje čínštinu

Za poslední čtyři roky získala katedra asijských studií čtyři projekty financované Evropskou unií. Všechny přispívají k rozvoji oborů, zejména k vytváření nových předmětů zaměřených na současný vývoj v Číně a Japonsku, a k tvorbě nových výukových materiálů.

Během podzimu se studenti mohou těšit i na nové učebnice Moderní čínská literatura a Geografie Číny. Příští rok jim přijde vhod kompletní výukový set japonštiny pro bakalářské studium a skripta z oblasti japonské kultury, dějin japonského myšlení, hospodářského zeměpisu Japonska a etikety obchodního styku.

Změnu ve výuce přinesly také také e-learningové portály. K mezinárodní spolupráci, navazování kontaktů a zvyšování vědecké úrovně akademických pracovníků dnes slouží projekt Chinet.

Orientální obory měly na Univerzitě Palackého své pevné místo už v roce 1946. Vincenc Lesný tehdy vedl Indologii a Jaroslav Průšek Sinologii. V 50. letech byly tyto obory přemístěny do Prahy. Do Olomouce se vrátily v roce 1993. Katedra asijských studií vznikla přeměnou kabinetu Dálného východu v roce 2002. Každoročně se ke studiu čínské a japonské filologie hlásí přes tři sta uchazečů a zájem o studium „exotických“ jazyků a reálií neustále stoupá.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.