ORANJEééé představí Nizozemsko. Akci pomůže katedra nederlandistiky

Iva Jančíková (vpravo) a Monika Dolanská v knihovně katedry nederlandistiky. Během ORANJEééé budou prezentovat i bestseller roku 2015 Alexander Münninghoff - Pokračovatel rodu.
Foto: Milada Hronová
úterý 24. května 2016, 07:46 - Text: Milada Hronová

Mix kultury, dobrého jídla a sportovních aktivit spojený do zábavného poznávání Nizozemského království. Takový bude 4. června ve Velké Bystřici den zvaný ORANJEééé, který se uskuteční při příležitosti nizozemského svátku - Dne krále. Akci pořádá spolek Jsme ze stejné planety, s níž spolupracuje katedra nederlandistiky FF UP.

 „Nabídneme informační panely, literární kavárnu, autorské čtení i besedu překladatelky Lucie Smolky Fruhwirtové,“ uvedla Iva Jančíková z katedry nederlandistiky filozofické fakulty.  Společně se studenty a pedagogy vytipovala pro tento svátek i několik témat, která se stala obsahem připravovaných panelů.

„Návštěvník se tak například dozví o historii mořeplavectví této země, přístavech i historickém zápase Nizozemska s vodou. Ale nejen o tom. V jednotlivých panelech se pedagogové a studenti katedry věnují také přírodě, výtvarnému umění či hudbě. Skutečně každý, kdo přijde, se bude moci dozvědět o Nizozemsku mnohé,“ doplnila Jančíková. Zajímavá bude podle ní i literární kavárna, v níž o úskalí překladatelské činnosti promluví Lucie Smolka Fruhwirtová.

„Společně s ní se o možnostech uplatnění a o pracovních zkušenostech podělí také řada dalších absolventů katedry,“ řekla za spolupořádající studentský tým Monika Dolanská, studentka praktické nizozemské filologie. Katedra připravuje samostatný program, kterým se bude prezentovat. Jeho součástí bude i představení její historie a současnosti. Bonusem pak bude lekce nizozemštiny.

ORANJEééé organizuje 4. června ve Velké Bystřici spolek Jsme ze stejné planety . Jeho aktivity navazují na publikaci Jindřicha Štreita a Martiny Vašíčkové Jsme ze stejné planety, která zachycuje příběhy tří desítek cizinců, jejich hledání a nacházení druhého domova. Právě tato publikace přivedla pozdější zakladatele spolku Hanu Bělařovou a Josefa Janečka k myšlence pomoci těmto cizincům v zakořenění v České republice jako jejich druhé domovině. Symbolem pro jejich zakotvení v nové zemi se jim loni stalo vysazení třiceti stromů v parku ve Velké Bystřici.

Letošní svátek se v červnu ponese v duchu oslav jedné země, a to Nizozemsko. V areálu parku Velké Bystřice se uskuteční i velký bleší trh, který nabídne také květiny a designové výrobky. Nebude chybět ani hudební vystoupení, pořadatelé představí Nizozemce jako národ cyklistů nebo obchodníků.

„Cílem akce není nikoho poučovat. Chceme v nenucené atmosféře poodhalit veřejnosti nizozemskou kulturu a zvyky, které jsou pro ni charakteristické,“ doplnil za organizátory akce Josef Janeček.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.