Ombudsmankou bude Andrea Preissová Krejčí

Ombudsmanka Andrea Preissová Krejčí.
Fotogalerie dalších kandidátů a voleb: Milada Hronová, Pavel Konečný
pátek 11. dubna 2014, 18:27 - Text: Milada Hronová

Historicky prvním veřejným ochráncem práv studentů filozofické fakulty se dnes stala Andrea Preissová Krejčí z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie. Posluchači filozofické fakulty ji zvolili 160 hlasy. Bude je bránit před nepřiměřenou tvrdostí.

„Cením si důvěry studentů, kteří mne navrhli a kteří mne i zvolili. Chtěla bych jim vzkázat, že dveře jejich ochránce práv jsou jim otevřeny,“ řekla Žurnálu Krejčí bezprostředně po volbě.

Nová ombudsmanka neskrývala překvapení z výsledku voleb. Předpokládala, že kandidáti z větších kateder s více studenty než je katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie mají větší šanci na úspěch.

„Celkem jsme vydali 419 hlasovacích lístků, Andrea Preissová Krejčí získala 160 z nich.  Někteří studentští voliči vhazovali do urny nevyplněné lístky, někteří si lístek pro volbu ombudsmana nevzali vůbec,“ popsal volby na filozofické fakultě předseda volební komise Jan Štěpán z katedry filozofie.

První kroky povedou k senátu a vedení fakulty

Ombudsman nemá žádné výkonné pravomoci, jde pouze o poradní orgán. „Podle toho, co schválil akademický senát filozofické fakulty, měla bych komunikovat s jeho studentskou částí. Předpokládám, že se na dalších podrobnostech tedy dohodnu se studentskou komorou senátu a s vedením fakulty,“ uvedla Krejčí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nově zřízený institut, bude nová veřejná ochránkyně práv studentů jednat o konzultačních hodinách a bezpečných soukromých prostorách. „Pracovna, v níž sedí několik dalších kolegů, asi pro tuto činnost není nejvhodnější,“ vysvětlila.

Už dříve se Andrea Preissová Krejčí setkala s problémy, které by si institut ombudsmana na fakultě i na univerzitě zasloužily. Nejaktuálněji se jedná o změnu podmínek studia, konkrétně výuky povinného předmětu v anglickém jazyce. Přestože nebyl akreditován a znalost angličtiny nebyla podmínkou pro studium daného oboru. Za velmi palčivý problém, který se podle Krejčí na žádné úrovni a z mnoha důvodů neřeší, považuje sexuální obtěžování.

Ombudsman: neplacená funkce na tři roky

Kandidátem na ombudsmana mohl být navržen akademický pracovník, který je členem akademické obce fakulty po dobu alespoň jednoho roku. „Podmínkou také bylo, aby byl zaměstnán alespoň na úvazek 0,7,“ uvedl proděkan pro organizaci a rozvoj Ondřej Molnár. Zdůraznil, že funkce ombudsmana je neslučitelná s funkcí senátora. Veřejným ochráncem práv se nemohl stát ani nikdo z exekutivy fakulty či univerzity. Ombudsman může kandidovat maximálně na dvě tříletá funkční období za sebou.

Návrh na zřízení funkce veřejného ochránce práv studentů schválili senátoři akademického senátu filozofické fakulty 12. února. Studenty fakulty má bránit proti nepřiměřené tvrdosti, nepředvídatelnosti a zvůli v průběhu studia.

Zřízení ombudsmana pro celou univerzitu navrhl před rokem senátor ze studentské komory „velkého senátu“ Petr Sojka po vzoru anglosaských univerzit. Požadoval pro něj kancelář, sekretariát, odpovídající reprezentativní plat a poměrně široké pravomoci. Akademický senát univerzity tehdy požádal senáty fakult o vyjádření. Drtivá většina z nich však zřízení postu univerzitního ombudsmana odmítla.

Ombudsmana volili studenti filozofické fakulty společně se senátory do Akademického senátu Univerzity Palackého ve dvou dnech, 9. a 11. dubna.

Pořadí kandidátů podle počtu získaných hlasů:

Andrea Preissová Krejčí – 160
Ema Jelínková – 82
Jindřiška Svobodová – 71
Jiří Šubrt – 43
Jiří Černý – 36

Počet voličů, kterým byly vydány hlasovací lístky – 419
Počet odevzdaných hlasovacích lístků – 415
Počet platných hlasovacích lístků – 392


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.