Ombudsmanka studentů filozofické fakulty končí, nástupce zvolí senát

Odstupující ombudsmanka Andrea Preissová Krejčí.
Foto: Milada Hronová
pondělí 23. února 2015, 07:52 - Text: Milada Hronová

Veřejná ochránkyně práv posluchačů filozofické fakulty Andrea Preissová Krejčí končí ve funkci ombudsmana. V situaci, kdy fakultní akademický senát opouštějí dva jeho členové, přijala nabídku stát se jeho členem. S funkcí ombudsmanky se to vylučuje. Nového ombudsmana bude senát volit 25. února.

„Zvažovala jsem dlouho, jestli se funkce ombudsmana vzdát. Mé rozhodnutí plyne z přesvědčení, že posílím svou práci, když činnost v univerzitním senátu propojím s činností v senátu fakultním. I jako senátorka filozofické fakulty se však vždy budu snažit o to, aby postavení akademiků a studentů i jejich vzájemné vztahy byly co nejspravedlivější,“ uvedla Preissová Krejčí.

Bezzubá směrnice

Činnost veřejného ochránce práv studentů filozofické fakulty nemá žádné výkonné pravomoci, je poradním orgánem děkana a řídí se děkanskou směrnicí. Podle Krejčí je však její stávající podoba nevyhovující.

„Směrnice je bezzubá. S omezenými možnostmi jsem řadě studentů nemohla pomoci, hlavně u stížností, které se týkaly kvality výuky či možnosti kvalitní přípravy na státní zkoušky. Věřím, že alespoň několika jednotlivcům jsem pomohla vyřešit tíživou situaci a přeji svému nástupci, aby byl schopnějším mediátorem, než jsem byla já. Přeji mu, aby nedávno ustavenou pozici dokázal obohatit novým vlastním vhledem a přístupem,“ shrnula Preissová Krejčí. Byla historicky první veřejnou ochránkyní práv studentů filozofické fakulty. Ve funkci vydržela necelý rok.

Zvolí senát Emu Jelínkovou?

Studenty má ombudsman bránit proti nepřiměřené tvrdosti, nepředvídatelnosti a zvůli během studia.

Ve volbě, která se uskutečnila loni v dubnu, získala Preissová Krejčí od studentů 160 hlasů. Nejvíce z pěti nominovaných. Kandidátem mohl být akademický pracovník, který je členem akademické obce nejméně po dobu jednoho roku. Podmínkou bylo i to, aby byl zaměstnán na fakultě alespoň na úvazek 0,7.

Nového ombudsmana bude na návrh studentské komory volit senát filozofické fakulty. Jeho funkční období končí s koncem funkčního období senátu, tedy v roce 2017.   

„Studentská komora senátu filozofické fakulty bude nominovat Emu Jelínkovou z katedry anglistiky a amerikanistiky. Učiníme tak s ohledem na výsledek prvních ombudsmanských voleb, v nichž se Jelínková umístila na druhém místě. O novém ombudsmanovi však rozhodne senát,“ řekl za studenty v senátu Viktor Tichák z katedry germanistiky. Ema Jelínková, která ve volbě získala 80 hlasů, s nominací souhlasí.

Mandát senátora skončil akademikům Jaroslavu Macháčkovi z katedry anglistiky a amerikanistiky a Eduardu Droberjarovi z katedry historie poté, kdy skončil jejich pracovní poměr na Univerzitě Palackého. Předseda senátu Wilken Engelbrecht potvrdil, že do senátorských lavic společně s Andreou Preissovou Krejčí usedne nově i Božena Bednaříková z katedry bohemistiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.