Olomoučtí akademici se podíleli na vzniku Dějin československého komiksu 20. století

Martin Foret (vlevo) daroval jeden výtisk akademických dějin komiksu rektorovi Jaroslavu Millerovi.
Foto: Milada Hronová
úterý 27. ledna 2015, 07:28 - Text: Milada Hronová

Třísvazkový komplet akademických Dějin československého komiksu 20. století věnoval včera jeden z autorů Martin Foret rektorovi Jaroslavu Millerovi. Slavnostní křest díla, na němž spolupracovali odborníci z filozofické fakulty a Akademie věd, se uskuteční ve čtvrtek.

Dějiny sledují vývoj a osudy komiksové formy na území dnešního Česka a Slovenska v periodickém tisku od pozdního Rakousko-Uherska až po překotný rozvoj po roce 1989.

Pět let a sedm kilogramů

Mgr. Martin Foret (*1980)

Vystudoval filosofii, bohemistiku a žurnalistiku na FF UP. Působí na katedře žurnalistiky, kde přednáší teorii obrazu a vizuální studia. Badatelsky se zaměřuje na problematiku vizuální komunikace, vztah obrazu a textu. Dlouhodobě se věnuje teorii komiksu.

„Váží zhruba sedm kilogramů a jedná se tak asi o nejtěžší počin, který vznikl na filozofické fakultě, možná i na univerzitě,“ zažertoval rektor. Podle něj si autoři jistě cení toho, že se jim podařilo zpracovat velké téma české literatury, které bylo dlouho opomíjené. „Jsem rád, že začátek jednadvacátého století tento úžasný žánr docenil a že dílo vzniklo na Univerzitě Palackého, byť ve spolupráci s Akademií věd,“ řekl Miller.

Od začátku práce po vydání knihy uplynulo pět let. Při výzkumu vycházeli autoři z primárních zdrojů. „Především jsme procházeli novinové a časopisecké fondy knihoven, často i takové, u nichž jsme to nečekali – jako například Železničář či Potápěč. Zároveň jsme vedli rozhovory s pamětníky, autory či redaktory,“ uvedl Martin Foret z Centra pro studia komiksu filozofické fakulty.

Autoři kladli důraz na původní tvorbu. „Dějiny československého komiksu proto prezentujeme v logických, všeobecně kulturních i komiksových souvislostech – s důrazem na proměny a vývojové tendence, ne jako soubor izolovaných profilů několika vybraných osobností,“ vysvětlil hlavní editor Pavel Kořínek.

Dějiny vyvrací řadu omylů

Publikace poupravuje či přímo vyvrací řadu často tradovaných zjednodušení a omylů. Představy, že v Česku se komiks výrazněji vyvíjel až po roce 1989, nebo že byl dramaticky potlačován oběma totalitními režimy.

Dějiny československého komiksu 20. století.Třísvazkový komplet s 550 reprodukcemi je nejrozsáhlejším fundovaným zmapováním historie domácího komiksu. Vydalo nakladatelství Akropolis.
Autoři: Martin Foret, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek

„Domácí tradice je ve skutečnosti poměrně bohatá, oněch let úplného útlumu je málo. V podstatě se jedná pouze o druhou polovinu druhé světové války a první polovinu padesátých let. Třeba za normalizace vycházelo v novinách a časopisech mnohem více komiksů než dnes,“ zdůraznil Foret.

Akademické Dějiny československého komiksu 20. století jsou přehledně organizované, čtivé a čtenářsky atraktivní. To se podle Foreta podařilo i díky grafikům a vydavateli.

„Jsem nadšený nejen z toho, že kniha vyšla, ale i z toho, jak ve výsledku vypadá. Její vznik také ale vnímám v určitém smyslu jako začátek – dějiny československého komiksu jsou zmapovány, otevřel se prostor pro bádání subtilnější, konkrétnější a hlubší,“ svěřil se Foret.

Tisícistránkové dějiny jsou hlavním výstupem projektu podpořeného Grantovou agenturou České republiky. Výhradně je bude distribuovat síť Kosmas. Slavnostní křest se uskuteční ve čtvrtek 29. ledna v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Kmotrem publikace se stane historik, spisovatel a také oceňovaný komiksový scénárista Pavel Kosatík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.