Olomoucké dny rusistů přivítaly Bronislava Kodzise

Profesor Bronislav Kodzis je účastníkem 23. ročníku Olomouckých dnů rusistů.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 11. září 2015, 12:02 - Text: Milada Hronová

V Olomouci dnes vrcholí mezinárodní setkání rusistů, kterého se na Univerzitě Palackého účastní více než stovka odborníků z Evropy, USA i Japonska. Olomoucké dny rusistů se vedle lingvistických, frazeologických a překladatelských témat věnují i ruským emigračním vlnám.

Hlavním hostem a odborníkem na ruskou emigraci, který přijal pozvání do Olomouce, je profesor Bronislav Kodzis z univerzity v polské Opoli.

 „Jsem přesvědčen, že emigranti, kteří nyní přicházejí do Evropy z různých koutů světa, se potýkají s podobnými problémy jako ti, kteří sem přicházeli kdykoli v minulosti. Netroufám si však odhadnout, zda se jim podaří včlenit se do kultury dané země, jako se to podařilo například Ivanu Buninovi, Alexeji Remizovovi, Ivanu Smirnovovi či Marině Cvětajevové,“ zamýšlel se Kodzis.

Polský akademik Bronislav Kodzis patří ve svém oboru k nejrespektovanějším a nejcitovanějším odborníkům na světě. Je také autorem knihy Literární centra ruské emigrace. Pracoval i v týmu profesora Wolfganga Kasacka ve Frankfurtu nad Mohanem, kde byl vydán Slovník ruské literatury 20. století. Kodzis Kasackovu německou verzi podstatně doplnil a připravil pro vydání v Polsku.

Během úvodní přednášky mluvil profesor Kodzis o ruské emigraci v jejích třech vlnách, zdůraznil její porevoluční a meziválečnou část. 

Téma emigrace a jeho výzkumu je důležité i podle Zdeňka Pechala, vedoucího katedry slavistiky filozofické fakulty. „Problém emigrace má obecný přesah. Nutí nás k zamyšlení nad významem hranic a k přemýšlení nad pojmy naše a  cizí,“ řekl Pechal.

Olomoucké dny rusistů mají pestré regionální i oborové zastoupení. S příspěvky vystoupí i mezinárodně uznávaný americký teatrolog, překladatel a žurnalista John Freedman, či běloruský lingvista Boris Norman. Při příležitosti konference se na Univerzitě Palackého sešli i znalci Haličsko-volyňského  letopisu  a jeho historicko-kulturních souvislostí.

Společně s řadou akademiků se Olomouckých dnů rusistů účastní i studenti rusistiky, kterým se tak mimo výuku nabízí řada informací.

„Jsem na konferenci poprvé a jsem přesvědčena, že to pro mne bude velmi dobrá zkušenost. Ruštinu bych chtěla učit,“ řekla Anežka Pořízková, studentka třetího ročníku rusistiky.

Mezinárodní konferenci organizuje katedra slavistiky jednou za dva roky. Její 23. ročník podporuje grant ESF: Interdisciplinární inovace výuky kulturních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. CZ.1.07/2.2.00/28.0137.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.