Olomoucké dny německého jazyka nabídnou bohatý program

Repro: Žurnál UP
pondělí 4. dubna 2016, 07:20 - Text: Milada Hronová

Olomouc bude týden patřit němčině. Ve městě se koná druhý ročník multižánrového festivalu Olmützer Kulturtage. Nabídne řadu přednášek, besed na různá témata, soutěží, výstavu i koncert.

Olomoucké dny německého jazyka zahájí německý film Victoria, který získal Německou filmovou cenu 2015 i Stříbrného medvěda za kameru na Berlinale 2015. Film se bude promítat už dnes od 18 hodin v Divadelním sále Uměleckého centra UP, v původním znění s českými titulky.  

Olomoucké dny německého jazyka chtějí představit aktuální německou kulturu a zároveň i propagovat němčinu jako atraktivní jazyk, který má v našem regionu nezastupitelný význam. Festival pořádá Vědecká knihovna v Olomouci ve spolupráci s Goethe-Institutem, Rakouským centrem UP, katedrou germanistiky filozofické fakulty a sekcí německého jazyka Ústavu cizích jazyků pedagogické fakulty.   

 „Velký dík patří za spolupráci Ingeborg Fialové a Milanu Horňáčkovi z katedry germanistiky. A také dalším členům této katedry, kteří budou v rámci festivalu přednášet. Například velmi zajímavá bude jistě řeč Oldřicha Břenka o užitečnosti studia němčiny nebo motivační přednáška germanistických doktorandů zaměřená na studenty středních škol,“ řekl Patrik Varga z filozofické fakulty.

Olmützer Kulturtage se uskuteční od 4. do 8. dubna. Už zítra se v Coffee Library ve Zbrojnici otevře výstava Pozoruhodné pohledy na parkovou krajinu Lasseho Wandschneidera. Půjde o kresby berlínského ilustrátora, které vynikají jednoduchostí a expresivitou. Lasse Wandschneider představí svou práci osobně v 18 hodin. 

Během týdne navštíví přehlídku i překladatel a literární kritik Tomáš Dimter.  Do češtiny přeložil pětadvacet titulů a za některé byl i nominován na cenu Magnesia Litera. Jeho přednáška s diskusí se uskuteční 7. dubna od 18 hodin ve Freskovém sále Divadla na cucky.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.