OLEX 2013

Foto: Pavlína Heinzová, Vladimír Vodička
pátek 1. listopadu 2013, 12:47 - Text: Pavlína Heinzová, Vladimír Vodička (Redakční pošta)

Na katedře filozofie proběhl ve dnech 11. a 12. 10. 2013 první ročník studentské filozofické konference OLEX (Olomoucké expo), kterou lze považovat za mladšího bratra studentské filozofické konference FILEX Masarykovy univerzity v Brně.

Cílem těchto konferencí je umožnit studentům bakalářského a magisterského programu přednést svůj příspěvek k filozoficky relevantnímu tématu před novým publikem, studenti se zároveň mohou pokusit vypořádat s kritickými námitkami v následné diskusi. Především však konference poskytuje skvělou příležitostí seznámit se s ostatními studenty filozofie v Česku i v zahraničí a s jejich filozofickými zájmy, získat nové kontakty, případně pak navázat dlouhodobou spolupráci.

Na OLEXu předneslo svůj příspěvek celkem 16 studentů z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy, Ostravské univerzity, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Univerzity Hradec Králové a také domácí studenti z Univerzity Palackého. Jako host přijal pozvání též absolvent filozofie na Hobart and William Smith Colleges v New Yorku. Konference se zúčastnilo přes 30 posluchačů včetně filozofů Filipa Tvrdého, Martina Jabůrka nebo Petra Vodešila, kteří svými kritickými připomínkami a postřehy pomohli studentům revidovat argumentační postupy a další aspekty jednotlivých příspěvků.

Celá konference byla rozčleněna do několika tematických bloků, jako jsou novověká filozofie, etika, politická filozofie nebo freestyle. V pátek zaujala posluchače slečna Eva Peterková z Ostravské univerzity se svým příspěvkem o dvojím pojetí Newtona v novověké filozofii nebo například originální příspěvek s názvem „Filozof a raketa” od Marka Vanžury z Masarykovy univerzity, podle kterého by se filozofové mimo jiné mohli uplatnit při navrhování interiéru vesmírných plavidel.

V sobotu oslnil posluchače například Štěpán Koláček z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a jeho interpretace Patočkova přirozeného světa nebo Klaudie Richterová z Univerzity Karlovy, objasňující dopad lidského poznání na zvířata a rostliny ve světle Singerovy bioetiky.

Konference se setkala s mnoha pozitivními ohlasy ze strany aktivních účastníků, kteří uvítali možnost vystoupit před akademickým publikem. Posluchači oceňovali velmi vysokou úroveň jednotlivých příspěvků. Přátelská atmosféra v průběhu celé konference přispěla k dobré náladě a pomohla studentům navázat profesní i přátelské vztahy a kontakty. Také grant „Neformální logika a teorie argumentace“, ze kterého nám bylo umožněno čerpat, dopomohl k vysoké úrovni konference a uhradil aktivním účastníkům například náklady spojené s ubytováním či dopravou.

Troufáme si říci, že OLEX v mnohém předčil veškerá očekávání, a pevně věříme, že se z něj podaří udělat na katedře filozofie tradici, tak jako je tomu například na Masarykově univerzitě, kde letos ve dnech 22.–24. 11. proběhne už druhý ročník spřízněné studentské filozofické konference FILEX, na kterou tímto všechny zájemce srdečně zveme.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.