Oheň, voda a pára –
kandidáti na děkana se představili

Představení děkanských kandidátů v aule filozofické fakulty.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 2. října 2013, 22:20 - Text: Milada Hronová

Ladislav Daniel, Wilken Engelbrecht a Jiří Lach dnes akademické obci vysvětlili, jak by vedli filozofickou fakultu v případě svého zvolení děkanem.

„Rozhodovala bych se mezi prorektorem Ladislavem Danielem a současným děkanem Jiřím Lachem. Třetí kandidát profesor Wilken Engelbrecht mne neoslovil, protože jsem mu dobře nerozuměla. Když tak ale přemýšlím, dala bych ze dvou vybraných kandidátů přednost Lachovi. Přesvědčil mne,“ řekla po představení kandidátů studentka katedry dějin umění Martina Culková. Volit však budou jen členové akademického senátu fakulty.

Změna konkurence na spolupráci

Podle současného prorektora univerzity Ladislava Daniela by filozofická fakulta měla mít na Univerzitě Palackého klíčovou roli. „Vyplývá to už z data jejího založení. Vznikla stejně tak jako univerzita před čtyřmi sty čtyřiceti lety. Kdybych byl zvolen děkanem, budu usilovat o to, aby tato fakulta byla centrem, kde se formuluje smysl univerzity jako celku,“ řekl v krátké připomínce historických souvislostí Daniel. Podle něj má historická tradice pro univerzitu i fakultu velký symbolický význam, a to ve smyslu kontinuity, vzdělávání a vědění jako základní hodnoty společnosti.

Ladislav Daniel je členem katedry dějin umění a kandidaturu přijal především proto, že by chtěl na fakultě změnit atmosféru konkurence v atmosféru spolupráce. Podle něj není veškeré dění na fakultě transparentní. „Usiloval bych o to, aby katedry opět mezi sebou spolupracovaly. Nemám rád soutěživost, ale mám rád spolupráci. Nelíbí se mi termín konkurenceschopnost, naopak prosazuji solidárnost,“ řekl Daniel shromážděným v aule filozofické fakulty. Tvrdí, že jsou preferovány obory, které přinášejí zisk.

Ve svých tezích se před akademickou obcí zaručil, že zajistí personální a generační vyváženost pedagogů a že bude minimálně zasahovat do vnitřních záležitostí kateder. Studentům přislíbil prospěchové stipendium. „Nechci stávající systém zásadně měnit, jen jej obohatit,“ dodal Daniel.

Fakulta prosperuje, ale není spokojená

Také profesor Wilken Engelbrecht uvedl, že kandiduje na děkana především proto, že na fakultě panuje značná nespokojenost. Přestože vyhodnotil uplynulé období jako prosperující po stránce vědeckého výkonu, stability počtu studentů i chystající se rekonstrukce fakulty, zdůraznil, že z pozitivních čísel příliš často vychází lidská nespokojenost. „Rád bych fakultě vrátil humanitního ducha,“ řekl Engelbrecht, vedoucí katedry nederlandistiky. Pokud by v děkanských volbách uspěl, učinil by vše proto, aby se katedry nedělily na bohaté a chudé. I on prosazuje především spolupráci, která dnes podle jeho slov mezi katedrami značně vázne. Současný systém financování nepovažuje za šťastný.

„Nerovné postavení kateder je důvodem k nespokojenosti. V případě, že budu zvolen děkanem, zajistím všem zaměstnancům tarifní platy a spravedlivý systém odměňování,“ dodal Engelbrecht.

V jeho tezích se objevil i postesk nad současným stavem knihovního fondu, který považuje za podprůměrný. A prosazoval by návrat k takovým přijímacím testům, které odrážejí charakter jednotlivých oborů. Ty současné podle něj neukazují motivaci studentů. Jako děkan by více podpořil nadané studenty, vědecké výsledky, ale i výborné pedagogy.

Chceš-li poznat člověka, podívej se na jeho práci

Současný děkan Jiří Lach by rád dokončil, co začal. „Chci dobudovat jedinečný kampus v Křížkovského ulici. Veškerou energii směřuji k tomu, abych zvolen byl. Pokud však zvolen nebudu, vrátím se na katedru politologie a evropských studií. Budu učit a věnovat se vědecké činnosti,“ řekl Lach.

Před akademickou obcí zdůraznil, že za dobu jeho působení žádný obor nezanikl, naopak na fakultě byly zřízeny i nové. „Když jsem fakultu v roce 2010 přebíral, byla v patnáctiprocentním rozpočtovém propadu. Dnes je situace zcela jiná. V červených číslech byla tehdy celá řada oborů. Dnes mají velké problémy pouze tři a věřím, že se nám podaří najít systém, jak situaci vyřešit. Trvám však na aktivitě,“ prohlásil Lach.

Na rozdíl od svých protikandidátů soutěž preferuje, protože tříbí talenty. Velkou devizu fakulty spatřuje v jednotě a spolupráci. Filozofická fakulta se podle něj snaží být partnerem důvěryhodným a vyhledávaným. Za posledních několik let získala řadu ocenění napříč obory i věkem. „V získávání finančních prostředků z evropských fondů dnes v Česku nemá konkurenta,“ podotkl. Lach ve své řeči zdůraznil obrovskou energii, která byla vložena do přípravy rekonstrukce budov v Křížkovského ulici a zdůraznil potřebu modernizace elektronických systémů i záměr zřídit na fakultě veřejného ochránce práv studentů.

Volby se konají ve středu 9. října. Děkana na funkční období 2014–2018 zvolí 21členný akademický senát, jehož jednu třetinu tvoří studenti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.