Odešel teatrolog Jan Roubal

Jan Roubal.
Foto: Bob Pacholík /Prostějovský DENÍK
pátek 23. ledna 2015, 09:43 - Text: Milada Hronová

Po vážné nemoci zemřel v úterý 21. ledna Jan Roubal, přední český teatrolog, teoretik divadla i amatérský divadelník, také dřívější člen katedry divadelních a filmových studií. Dožil se 67 let.

Jan Roubal patřil v roce 1990 k zakladatelské generaci pedagogů katedry věd o umění, kterou na filozofické fakultě vybudoval Jiří Stýskal. Až do roku 2007 se Jan Roubal na olomoucké univerzitě věnoval zejména teorii divadla a díky pobytům na zahraničních univerzitách navázal i cenné osobní styky s teatrology v Německu a Polsku. Jeho bohatá výzkumná a publikační činnost zahrnuje i zásadní edice teoretických studií, na jejichž překladech z němčiny a polštiny se podílel. Ani jako pedagog neopustil praktické divadlo.

„Budu vzpomínat na vnitřní energii, s níž Honza Roubal dokázal inspirovat a provokovat studenty a stejně tak nás, své kolegy, k přestoupení stereotypů a k objevování nových věcí. Divadlo pro něj představovalo prostor svobody, kreativity, filozofie i hravosti,“ uvedla Roubalova kolegyně Tatjana Lazorčáková z katedry divadelních a filmových studií.

Roubal vystudoval v roce 1972 češtinu a dějepis. Do roku 1990 působil jako vedoucí literárně dramatického oboru na Lidové škole umění v Prostějově i v Olomouci. Vedl úspěšné amatérské soubory Divadlo na dlani a Takydivadlo v Prostějově a Pardón v Olomouci. V letech 1990–1998 působil současně na olomoucké katedře a Divadelní fakultě JAMU v Brně, kam se v roce 2007 vrátil.

„Učil mne divadelní praktikum, a přestože jsem k divadlu nikdy neinklinoval, vzpomínám na něj snad nejraději. Miloval divadlo a učil jej tak, že jste si jej zamilovali také. Vedl nás k divadelním emocím, měl v sobě nádhernou energii, kterou prostřednictvím nezapomenutelného hlasu předával ostatním,“ vzpomněl na svého pedagoga Martin Müller z oddělení komunikace.

Poslední rozloučení s Janem Roubalem se uskuteční ve středu 28. ledna, v 13:15 ve smuteční síni v Prostějově.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.