Odborníci na asijské umění míří do Olomouce

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 23. září 2014, 08:18 - Text: Milada Hronová

Emeritní profesor Londýnské univerzity Roderick Whitfield uvede ve čtvrtek svou přednáškou unikátní mezinárodní konferenci o asijském umění. V Česku se koná poprvé a do Olomouce se na ni sjedou orientalisté celého světa.

Během třídenní konference vystoupí s vědeckými referáty ve čtyřech sekcích šest desítek historiků umění a orientalistů. Dalších padesát příspěvků zazní během devíti tematických panelů a kolem diskuzního stolu.

„Považuji za podstatné, že přijedou také odborníci na současné jihoasijské a východoasijské umění. Seznámí posluchače s novými fakty a upozorní na lokální zvláštnosti i transkulturální souvislosti. Zohlední i metodologie a uvedou nové badatelské přístupy,“ uvedla Lucie Olivová z katedry asijských studií.

Na Univerzitu Palackého přijedou evropští odborníci, především z Německa, kde je asijská historie umění na vysoké úrovni. Dorazí ale i účastníci z Indie, Koreje, Číny, Tchaj-wanu a Japonska.

„Osobně je mi blízká čínská keramika. Svůj příspěvek věnuji významnému čínskému malíři počátku dvacátého století Chen Shizengovi,“ poznamenala Olivová.

Organizátoři připravili bohatý přednáškový program. V historických oborech bude dominovat budhistické umění na úkor dříve preferovaného tušového malířství. Námětem bude ale i současná výtvarná scéna v Číně nebo u nás prakticky neznámé pákistánské umění.  Chybět nebudou panely o užitných předmětech zdobených lakem, panel o architektuře čínských zahrad nebo o rámování a lemování uměleckých děl.

Badatelé pohovoří o sběratelských koncepcích exotického umění a zazní také referáty o uměleckých kontaktech Asie s Evropou v době baroka nebo o výrazových bariérách mezi uměním himalájské a jižní Indie.

Pořadateli konference jsou katedra asijských studií a Evropská asociace pro východoasijská umění a archeologii.  Olomoučtí organizátoři věří, že tato významná akce pozvedne mezinárodní renomé fakulty a že se stane impulsem pro další rozvoj studia asijských jazyků a kultur. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.