Ocenění Aeducy putuje do Anglie

Profesor Peter Jarvis s prestižním oceněním. Fotogalerie: Milada Hronová
středa 11. září 2013, 11:21 - Text: Milada Hronová

Emeritní profesor University of Surrey Peter Jarvis získal Cenu Vladimíra Jochmanna. Na devátém ročníku Festivalu vzdělávání dospělých Aeduca ji převzal včera v kapli Božího Těla. 

„Je to pro mne velká čest a potěšení. Mám pocit, že si snad ocenění ani nezasloužím. Jsem vždy šťastný, když mohu do Olomouce přijet a učit zde,“ řekl bezprostředně po převzetí Peter Jarvis. Od roku 2005 Olomouc navštívil popáté.

Peter Jarvis převzal ocenění z rukou prezidenta Asociace institucí ve vzdělávání dospělých České republiky Zdeňka Palána, který Cenu Vladimíra Jochmanna obdržel před několika lety jako první. 

„Díky Vladimíru Jochmannovi se vzdělávání dospělých v Česku zařadilo mezi vědní obory,“ uvedl Palán. Vzpomněl, že počátky nové andragogiky byly v naší zemi na jedné straně velmi krušné, na straně druhé však podnětné. Právě Vladimír Jochmann by tím, kdo o konceptu nové andragogiky dokázal s kolegy diskutovat dlouhé hodiny. „Jsem rád, že jeho jméno nezapadne v zapomnění, že je po něm pojmenována i cena a s radostí ji za přínos české a slovenské andragogické vědě předávám Peteru Jarvisovi,“ řekl Palán.

Emeritní profesor University of Surrey Peter Jarvis spolupracuje s olomouckou katedrou sociologie, andragogiky a kulturní antropologie od roku 2005. Od téhož roku také bývá pravidelným účastníkem konferencí a do Olomouce vždy přijíždí s novými, neotřelými a provokujícími tématy. Byl také jedním z účastníků prvního setkání cyklu Andragogické dialogy. Dodneška působí také jako konzultant doktorských studijních programů Andragogika a Sociologie na filozofické fakultě Univerzity Palackého. Jeho publikace tvoří základní korpus literatury na vysokých školách v Česku i na Slovensku.

Dvoudenního Festivalu vzdělávání dospělých Aeduca se v Konviktu účastní téměř stovka odborníků z vysokých škol, veřejných institucí i komerční sféry. Mottem jeho devátého ročníků je (Ne)vzdělanost v praxi. Během slavnostního večera, jehož se účastnili děkan filozofické fakulty Jiří Lach i prorektor Michal Malacka, vystoupili sólisté Moravského divadla Olomouc. Aeduca končí dnes odpoledne.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.