O globálních problémech budou v Olomouci jednat tři stovky studentů z celého světa. Univerzita chystá simulovaná jednání OSN

Ilustrační foto: Petra Grossmannová
středa 18. listopadu 2015, 07:00

Univerzita Palackého v Olomouci dostala prestižní nabídku uspořádat simulovaná jednání OSN. Už podruhé ve své historii tak bude místem, kde si studenti z celého světa vyzkoušejí roli diplomatů.

Simulaci jednání OSN pravidelně připravuje a z velké části i sponzoruje americká nevládní National Collegiate Conference Association. V jarním termínu se každoročně koná v New Yorku, sídle OSN, kde se akce účastní zhruba pět tisíc studentů. V různých zemích světa se pak konference konají nepravidelně. V Evropě se simulované jednání OSN uskutečnilo poprvé v roce 2010 právě v Olomouci. Podruhé se v Olomouci odehraje ve dnech od 22. do 28. listopadu 2015. K jednání bylo z řady zájemců vybráno téměř tři sta delegátů.

„Konference je nejprestižnější simulace činnosti OSN ve světě. Tomu odpovídá i význam konference pro Univerzitu Palackého. Její pořádání mimo americké teritorium je výrazem velkého ocenění i důvěry, kterých se Filozofické fakultě Univerzity Palackého dostává už podruhé. Výběr Olomouce je jednoznačně podložen úspěšnou organizací prvního zdejšího setkání. Druhým důležitým faktorem je úspěch našich delegací na zasedáních v New Yorku, kam s podporou univerzity naši studenti pravidelně vyjíždějí a odkud také přivážejí ocenění,“ uvedl Jiří Lach, děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Podle Markéty Žídkové z pořádající katedry politologie a evropských studií jsou v České republice i ve světě simulace diplomatických jednání oblíbené především mezi studenty politologie, ekonomie, práv či jiných humanitních oborů. „Koncem listopadu přijede do Olomouce 280 studentů, pro které je tato událost jedinečnou možností, jak si vyzkoušet znalosti a praxi diplomacie, a také jak si zlepšit své rétorické i analytické schopnosti. Cílem prestižního setkání je ´hodit´ studenty do téměř reálného světa multilaterální diplomacie. Díky těmto konferencím získají, kromě jiného, znalosti o zahraničněpolitických postojích země, kterou reprezentují,“ řekla Žídková.

Olomouckého jednání se na Univerzitě Palackého zúčastní téměř 200 Američanů, své delegace vyslaly i univerzity z Kanady, Japonska, Austrálie či Filipín. Z evropských zemí se zaregistrovaly Německo a Slovensko. „Snažíme se v mladé generaci pěstovat sounáležitost s okolním světem, chceme, aby vnímala a učila se řešit problémy na mezinárodní úrovni,“ doplnila Žídková.

Olomoucká osmičlenná delegace studentů katedry politologie a evropských studií, jejíž součástí jsou i dva studenti výměnného programu Erasmus, bude reprezentovat Univerzitu Palackého ve všech čtyřech komisích simulovaného jednání, hájit bude zájmy Francie.

Podle Ivany Častulíkové, posluchačky doktorského studijního programu na katedře politologie a evropských studií, která má s účastí na simulovaných jednáních Valného shromáždění OSN bohaté zkušenosti, musejí být studenti připraveni jednat o všech navržených tématech. „Ke všem tématům se před konferencí vyjadřovali prostřednictvím krátkého eseje. Vždy jedno ze dvou témat se v dané komisi dostane na program jednání,“ dodala Častulíková, která bude na letošní konferenci v roli generálního tajemníka.

 

Témata simulovaných jednání OSN v Olomouci:

Rada bezpečnosti (30 studentů): Migrace, bezpečnost, peacekeeping; Partnerství mezi OSN a regionálními peacekeepingovými organizacemi.

Valné shromáždění (100 studentů): Mezinárodní spolupráce proti terorismu; Udržitelný rozvoj a ochrana prostředí.

UNESCO (75 studentů): Ochrana památek UNESCO v konfliktních zónách; Role vzdělání, kultury a informací v post-rozvojové agendě.

ECOSOC (80 studentů): Role žen v post-rozvojové agendě; Energetická otázka a mezinárodní komunita.

Simulovaná jednání čtyř komisí OSN spolu s Katedrou politologie a evropských studií Filozofické fakulty UP spoluorganizuje National Collegiate Conference Association (NCCA). Konference, která se uskuteční v Konviktu Univerzity Palackého, se zúčastní bývalý prezident NCCA prof. Richard Murgo, přítomen bude i výkonný ředitel NCCA Michael Eaton.

Konferenci oficiálně zahájí v úterý 24. listopadu v Pevnosti poznání poslanec Parlamentu České republiky Ivan Gabal, v pátek ji na stejném místě uzavře rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Vše o programu v Olomouci ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.