Nové vize městského vládnutí

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 13. května 2014, 08:30 - Text: Pavel Konečný

Optimální model spolupráce měst a univerzit budou hledat tuzemští i zahraniční politologové, urbanisté, architekti, zástupci univerzit i měst na konferenci Nové vize městského vládnutí. Začne ve středu 14. května a potrvá do pátku.

Konference s názvem Evropská města střední velikosti ve 21. století pořádá obecně prospěšná společnost Civipolis ve spolupráci s Univerzitou Palackého a městem Olomouc. Nejvýznamnějším hostem, jenž propojí všechna hlavní témata, bude světově proslulý americký politolog Benjamin R. Barber.

Konference se věnuje problematice univerzitních měst a občanské participaci ve městech. Do měst se stěhuje stále více lidí a ta, aby byla schopna udržet kvalitu života, musejí do rozhodování více zapojovat občany. Na konferenci zazní příspěvky, které konkrétním způsobem ukazují možnosti občanské participace od oblasti městských rozpočtů až po architekturu.

„Univerzitní města mají obrovský potenciál, který je opomíjen. Přitom jejich podíl na společenském, kulturním a ekonomickém vlivu je nepopiratelný. Existují evropské příklady, kde je tento potenciál využíván, a také sítě univerzitních měst, které si v této oblasti předávají zkušenosti. Zástupci těchto sítí i představitelé univerzit na konferenci vystoupí,“ uvedl za pořadatele Pavel Šaradín z katedry politologie a evropských studií.

Hlavním hostem konference je Benjamin Barber z Městské univerzity New York. Barber je v současnosti nejvlivnějším myslitelem v oblasti participativní demokracie, zároveň působil a působí jako poradce řady světových politiků. Tím nejznámějším je někdejší americký prezident Bill Clinton.

Konference se koná hotelu Flora, zahájení je ve středu ve 13:00. Přednáška Benjamina Barbera v pavilonu A olomouckého výstaviště začne v 17:00.

Konference se koná s přispěním Visegrádského fondu a nadace Friedrich-Ebert-Stiftung. Podrobné informace ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.