Nová publikace vypráví příběhy archeologie v uničovském regionu

Pavlína Kalábková z katedry historie s novou knihou Příběhy uničovské archeologie.
Foto: Milada Hronová
sobota 25. července 2015, 08:23 - Text: Milada Hronová

Archeologové Pavlína Kalábková z filozofické fakulty, Pavel Šlézar z filozofické fakulty a Národního památkového ústavu v Olomouci a Miloš Hlava z Muzea hlavního města Prahy jsou autory právě dokončeného dvousetstránkového díla Příběhy uničovské archeologie. Reprezentativní publikace o regionu, který je nepřetržitě osídlen už sedm tisíc let, vznikala zhruba rok a představuje jeho nejunikátnější archeologické nálezy.

Naučně populární kniha určená širší veřejnosti přináší přehled nejdůležitějších nalezišť, představuje významné artefakty a detailně mapuje dějiny archeologických výzkumů prováděných od počátku 20. století v širokém okolí Uničova. Autoři seznamují s archeologií jako vědeckou disciplínou i s dějinami výzkumů v regionu. Text doprovázejí působivé fotografie nálezů pořízené Petrem Willertem.

„Uničovsko je osídleno od starší doby kamenné, tedy od doby před 40 tisíci lety před naším letopočtem, kdy přišli na Moravu první moderní lidé. Z tohoto období pocházejí také nalezené mamutí kly nebo stoličky. Nejstarší zemědělci se zde trvale usadili v době pět tisíc let před naším letopočtem. Veřejnost se snažíme seznámit s principy, jakými archeologické nálezy objevujeme i s tím, jak archeologický výzkum uskutečňujeme či jaká témata řešíme,“ uvedla odborná asistentka katedry historie Pavlína Kalábková. 

Zatím poslední nález evidují archeologové z letošního jara. Nalezli soubor bronzových nádob, který nyní konzervují odborníci v laboratořích Národního památkového ústavu. Objev pokladu přitom podle Kalábkové nebude zdaleka posledním. „Už proto, že se na Uničovsku vystřídaly všechny pravěké kultury,“ potvrdila Kalábková.  

Precizní práce německých archeologů

Podle archeologů je Uničovsko standardním regionem Moravy a vzhledem k relativní uzavřenosti prezentuje ukázkovým způsobem nejstarší vývoj osídlení. Pro Kalábkovou je však lokalita výjimečná zejména pro svou pohnutou historii dějin bádání. Do roku 1945 byl totiž Uničov součástí Sudet, a právě němečtí archeologové odvedli na tehdejším německém území výjimečnou práci.

„První výzkumy zde realizovali ve třicátých a v první půlce čtyřicátých let minulého století uničovští Němci. Zanechali po sobě úžasnou dokumentaci - o každém nálezu dnes máme podrobnou nálezovou zprávu s vyobrazením materiálů i s vyznačením nálezu v mapě.  Právě jejich systematická a precizní práce vedla k vytvoření Uničovské sbírky. Výsledky německých výzkumů dnes z velké části jen ověřujeme,“ zdůraznila Kalábková. Pozdějším pohnutým osudům německých archeologů, včetně jediné archeoložky - ženy Mizzi Manethové, se publikace věnuje hned ve své první části.

Patnáct let s uničovskou archeologií

Poprvé se Pavlína Kalábková setkala s uničovskou archeologií v roce 1999 jako kurátorka Vlastivědného muzea Olomouc. Nahlédla do bývalých sbírek Městského muzea v Uničově, které je uchovávalo v podobě, v jaké byly získány v polovině padesátých let minulého století.

„Už při prvním pohledu jsem věděla, že je to velmi hodnotný materiál a v roce 2000 jsme už uskutečnili první velkou výstavu. V roce 2003 pak vznikla první stálá expozice i v Uničově. V té době jsem vypracovávala i podklady pro Státní archeologický seznam České republiky a začala i spolupracovat s lidmi z Uničova,“ doplnila Kalábková.

Svou práci při mapování jednotlivých nalezišť rozšířila po roce 2011 díky projektu Dějiny Uničova. Už jako členka katedry historie se podílela na projektu, jenž v roce 2013 skončil vydáním výpravné publikace Uničov. Historie moravského města. Publikace vyšla při příležitosti osmistého výročí první písemné zmínky o Uničově.

„Právě v roce 2011 jsme se dohodli  s reprezentací města Uničov na spolufinancování konzervace uničovské archeologické sbírky, která ležela ve Vlastivědném muzeu,“ vysvětlila Kalábková. Na konzervaci a dokumentaci různých typů archeologických dokumentů se pak v letech 2011 – 2013 podíleli i studenti archeologie.

Kniha Příběhy uničovské archeologie je nyní dostupná v UPointu Univerzity Palackého, od zimního semestru bude k dostání v prodejně odborné literatury a skript univerzitního vydavatelství. V nákladu 600 kusů ji vydalo město Uničov.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.