Noam Chomsky přijede do Olomouce o den dříve

Koláž: Žurnál UP
pondělí 19. května 2014, 11:29 - Text: Martina Šaradínová

Americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky poctí univerzitu svojí návštěvou oproti původnímu plánu již o den dříve. Před širokou veřejnost i odborníky předstoupí 4. a 5. června. Změny souvisejí s úpravou celého programu Chomského návštěvy v Česku.

„Velice se omlouváme za případné komplikace, změna ale vzešla z požadavku americké strany,“ uvedl prorektor Petr Bilík. 

Před veřejnost předstoupí jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti 4. června v 19:00 v kině Metropol. Na debatě moderované děkanem filozofické fakulty Jiřím Lachem bude odpovídat i na dotazy, které lze zasílat prostřednictvím formuláře ZDE. Besedy se zúčastní také filozof Martin Škabraha a režisér a dokumentarista Vít Janeček. Tématem bude současná politika a filozofie. 

Noam Chomsky (*1928) je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu. Levicově orientovaný politický aktivista je známý svým kritickým postojem ke globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád. Během své první návštěvy v Česku se zastaví i v Praze.

„Podle očekávání je o besedu velký zájem, v současné době je kapacita sálu naplněna. I v souvislosti se změnou termínu ale není vyloučeno, že některé vstupenky ještě budou k dispozici,“ řekl mluvčí univerzity Radek Palaščák. Zájemci o setkání s významným myslitelem se v uplynulých dnech registrovali online. Pokud někdo již zaplatil poplatek 300 korun a nemůže se debaty v novém termínu zúčastnit, je univerzita připravena částku vrátit.

Pomohlo renomé fakulty i osobní kontakty

O den později, tedy 5. června, se Chomsky zúčastní odborné konference Olomouc Linguistics Colloquium (Olinco), kterou pořádá filozofická fakulta.

„Na možnost cesty do Olomouce jsme se profesora Chomského poprvé zeptali loni v září v Terstu, kde přebíral čestný doktorát. Odpověděl, že na jazykovědnou přednášku ho do Česka vlastně ještě nikdo nepozval a že v poslední době docela rád cestuje. Vzali jsme to jako nadějnou odpověď a od té doby s ním jednali,“ uvedla proděkanka fakulty a organizátorka konference Ludmila Veselovská. Podle ní kladnou odpověď Chomského zásadně ovlivnila skutečnost, že na zdejší katedře anglistiky a amerikanistiky působí jako hostující profesor Joseph Embley Emonds, jenž se s Chomským zná osobně. Olomoucká filozofická fakulta je navíc dlouhodobě spojena s výukou generativní gramatiky, kterou Chomsky založil.

„Olomouc pořádala už v devadesátých letech pět ročníků letní školy generativní gramatiky, a tím se nepochybně dostala do povědomí lidí v našem oboru, především v zahraničí. Takže profesor Chomsky přijede na pozvání osoby jemu známé a do místa, o kterém minimálně slyšel,“ doplnila Veselovská. Přednáška nebude přístupná veřejnosti.

Univerzita láká světové osobnosti

Podle rektora Jaroslava Millera je letošní jaro na univerzitě ve znamení velkých jmen. Přítomnost Noama Chomského je dalším potvrzením tohoto trendu.

„Uvítáme odborníka, který rozhodným způsobem a silou svého intelektu měnil a mění společnost a do značné míry ovlivňoval postoje veřejnosti ve Spojených státech i v celém západním světě. Jeho návštěva je důkazem toho, že Univerzita Palackého se stala v řadě oborů centrem mezinárodního dění a láká významné hosty,“ uvedl Miller.

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.