Noam Chomsky na cestě do Olomouce

Noam Chomsky.
Koláž: Žurnál UP, zdroj: Wikipedie
středa 13. listopadu 2013, 11:48 - Text: Milada Hronová

Americký filozof, lingvista, tvůrce generativní gramatiky Noam Chomsky přijal pozvání katedry anglistiky a amerikanistiky. V červnu bude přednášet na Univerzitě Palackého.

V příštím roce se Noam Chomsky účastní lingvistické konference (Olinco), kterou katedra pořádá díky projektu Jazyková rozmanitost a komunikace. Uskuteční se ve dnech 5.–7. června a zastřešuje synchronické a diachronické aspekty gramatiky, fonologie i sémantiky.

„Doufáme, že v Olomouci povede dvě prezentace. Jednu lingvistickou, především pro naši konferenci, a druhou týkající se médií pro širší publikum. Jejich konkrétní obsah však teprve diskutujeme,“ uvedla vedoucí katedry anglistiky a amerikanistiky Ludmila Veselovská. Myslí si, že se obě přednášky zřejmě uskuteční v místě s větší kapacitou, například v kině Metropol. „Předpokládáme totiž, že o ně bude velký zájem,“ dodala Veselovská.  

Za Chomskym, emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu, stojí vznik teorie generativní gramatiky. „Chomsky pomohl podnítit kognitivní revoluci v psychologii díky své revizi Skinnerova verbálního chování, ve které zpochybnil behavioristický přístup ke studiu chování a jazyku. Jeho naturalistický přístup ke studiu jazyka ovlivnil filozofii jazyka a mysli,“ vysvětlila Veselovská.

Noam Chomsky je levicově orientovaný politický aktivista, známý svým kritickým vztahem ke globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.