Noam Chomsky hlavní hvězdou lingvistické konference Olinco

Noam Chomsky přednášel na Olinco.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 5. června 2014, 18:11 - Text: Milada Hronová

Tři stovky účastníků mezinárodní lingvistické konference Olomouc Linguistics Colloquium (Olinco) se dnes setkaly s legendou moderní lingvistiky Noamem Chomskym. Představil jim i své dosud nepublikované novinky.

„Chtěl bych hovořit o programu, na kterém pracujeme posledních třicet let, a představit, čeho bylo dosaženo. Zároveň bych chtěl uvést věci ze svého nového díla, které ještě nebylo publikováno. Jsou to věci, které učím na MIT a v Japonsku,“ naznačil před konferencí Chomsky.

V přednášce tematicky navázal na teorii minimalismu ve větné skladbě a podle doktorandů katedry anglistiky a amerikanistiky v podstatě rozšířil užší téma lingvistiky, konkrétně syntax.

„Srovnal finitní větu s infinitivní a na tomto srovnání ukázal, proč v jedné z vět mnohé vypadá jinak. Nepochybně to byla zajímavá přednáška. Věřím, že nyní přijdou práce, které budou toto téma zpracovávat,“ řekla vedoucí katedry anglistiky a amerikanistiky Ludmila Veselovská.

Už v šedesátých letech navštěvoval Chomského přednášky v Bostonu emeritní rektor univerzity Josef Jařab. Nenechal si ji ujít ani dnes. „Neustále zkoumáme jazyk, neboť je to nástroj k přemýšlení, dorozumívání se. Snažíme se pochopit, jak vůbec došlo k jeho vzniku, a dodneška to nevíme. Teorie doposud nemá definitivní odpověď. A je to vlastně dobře, neboť stále máme na čem pracovat,“ uvedl Jařab.  

Letošní ročník Olinco se věnuje vývoji řeči, zabývá se větnou skladbou románských jazyků, sémantikou i korpusy mluveného jazyka či nominálními strukturami. 

Kromě Chomského se konference účastní řada dalších znamenitých jazykovědců, jako jsou Bas Aarts či David Adger. Olinco skončí v sobotu 7. června.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.