Nederlandisté slaví dvousetleté výročí Nizozemského království čtyřdenní konferencí

Geert Joris, generální tajemník Nederlandse Taalunie při zahájení konference v Mozarteu Arcidiecézního muzea
Fotogalerie:Milada Hronová
středa 20. května 2015, 10:48 - Text: Milada Hronová

Zástupci všech kateder a lektorátů střední Evropy a Balkánu se dnes potkali na konferenci De Erfenis van Karel V. Čtyřdenní konferencí si 120 odborníků připomene dvě stě let Nizozemského království a dvacáté výročí Svazu středoevropských nederlandistů Comenius. Čeká je 90 přednášek, tři vernisáže výstav i křest knihy.

Setkání se účastní odborníci z Česka, Polska, Slovenska, Pobaltí, Rakouska, Maďarska i zástupci z Balkánu. Podle vedoucího katedry nederlandistiky Wilkena Engelbrechta je letošní rok výjimečný především v jubileu dvacetiletí od vzniku Svazu nederlandistů pro střední Evropu. Do Olomouce přijelo nejpočetnější osazenstvo nizozemštinářů v historii. K účasti se přihlásila například polovina největší katedry nizozemštiny střední Evropy z polské Vratislavi, přijela kompletní bratislavská katedra.

„Tématem společného jednání je pět set leté výročí nástupu na trůn císaře Karla V. Právě Karel přišel s myšlenkou, že zemské úseky vytvoří nový kraj, dnes územně totožný s Beneluxem. Karel V. prosazoval, že v tomto kraji nebudou platit ani německé říšské zákony, ani francouzské zákony.  Se svými příspěvky k tomuto tématu přijeli do Olomouce zástupci jednadvaceti kateder a lektorátů z devíti zemí,“ uvedl Engelbrecht.

Špičkoví evropští nizozemštináři 

S ohledem na příspěvky je konference rozdělena do jazykové a kulturně-literární sekce. Za nejdůležitější katedru regionu z Vratislavi, na níž studuje zhruba tři sta studentů, promluví Stefan Kiedroń. Přednášející se budou v diskusi věnovat i současným tématům. O přistěhovalectví promluví v přednášce Evoluce obrazu střední a východní Evropy v nizozemských kulturních textech Jo Sterckx z Poznaně.

Během několikadenního setkání se bude diskutovat také o odlišné situaci v jednotlivých zemích ve vzdělávání tlumočníků. Některé země jako Belgie mají totiž podle vedoucího katedry Engerlbrechta tyto normy pevně stanovené, jiné, například i Česko při práci tlumočníka tlumočnické vzdělání nevyžaduje.  Odborníci v této souvislosti hodlají diskutovat o harmonizaci systému.  

Před nederlandisty promluví i Jos Wilmots, který byl jednou se stěžejních osobností při založení olomoucké katedry nederlandistiky.

„Můj doktorand Pim van der Horst bude hovořit o tabuizovaných slovech v parlamentu. Ve své přednášce poukáže na to, jak se lidé v českém parlamentu hrubě vyjadřují, což srovná se situací v Nizozemí. Pim van der Horst sleduje hrubnoucí vyjadřování a chování v celé české společnosti,“ popsal Engelbrecht.

Bohatý program slibuje výstavy i křest knihy

Během čtyřdenního setkání se uskuteční i křest knihy Dějiny nizozemské a vlámské literatury.  Na více než 600stránkovém díle pracoval Wilken Engelbrecht se svým týmem dva roky.

Konferenční jednání zpestří i vernisáže tří výstav. V Arcidiecézním muzeu se otevře expozice Barokní knihkupectví světa – Nizozemské tisky 16.–18. století ze sbírek Vědecké knihovny v Olomouci, na katedře nederlandistiky Nizozemská a vlámská literatura v českém překladu a v Moravském zemském muzeu v Brně Nizozemí v řádech a vyznamenáních.

V Olomouci studuje nizozemštinu zhruba stovka studentů. Učí je osm pedagogů. Největší katedra nederlandistiky ve střední Evropě ve Vratislavi má 24 pedagogů. Početně druhá největší je katedra nizozemštiny v Budapešti, třetí ve Vídni. Katedra nederlandistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého je nejvýznamnější v Česku.

Konference nederlandistů se uskutečňuje vždy každý druhý rok v některém z regionů střední Evropy. Letošní ročník, který se koná ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně, skončí v sobotu 23. května.

Program ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.