Na podzim přivezou Olomoucké hovory další zajímavé osobnosti

Karel Schwarzenberg, jeden z hostů Olomouckých hovorů (nejen) o němčině.
Foto: Pavel Konečný
pátek 29. května 2015, 09:59 - Text: Milada Hronová

Olomoucké hovory (nejen) o němčině se v zimním semestru přesunou do Českého rozhlasu Olomouc. Důvodem je chystaná rekonstrukce auly.

„Vhodné prostory jsme našli v Českém rozhlase, který se stal pro připravené diskuse o němčině i mediálním partnerem. Rozhlas se chystá každý z rozhovorů zaznamenat a na jaře roku 2016 i v rozhlasovém sestřihu uvést,“ řekla za organizaci hovorů Ingeborg Fialová z katedry germanistiky.

Myšlenka velvyslance Trauttmansdorffa zakořenila

Druhý díl Olomouckých hovorů (nejen) o němčině se veřejnosti otevře už 21. září. O svých zkušenostech s němčinou promluví diplomat Tomáš Kafka, který působil jako velvyslanec v Německu a v Irsku. Po něm přijede debatovat spisovatelka Radka Denemarková, operní zpěvačka Soňa Červená či operní zpěvačka a absolventka univerzity Lucie Ceralová. Zajímavým hostem bude i šéfdirigent Moravské filharmonie Petr Vronský či Milena Černá z Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové.

S myšlenkou zorganizovat cyklus rozhovorů s významnými osobnostmi českého veřejného života, jimž znalost němčiny pomohla v kariéře i v osobním životě, přišel rakouský velvyslanec Ferdinand Trauttmansdorff. Ve spolupráci s velvyslanectvím katedra germanistiky a Rakouské centrum nyní zvou do Olomouce osobnosti, které znalost němčiny považují za výhodu. V první polovině cyklu už hovořili Karel Schwarzenberg, Magda Vášáryová, Petr Brod, Ivana Oborná a Aleš Březina.

Siemens jako příklad

Hodně lidí se podle Ingeborg Fialové učí němčinu ze zcela pragmatických důvodů. „Chtějí pracovat v německé nebo rakouské firmě, nebo mají v plánu odejít do Rakouska či Německa. V jedné z debat tak promluví Pavel Pěnička z firmy Siemens. Je totiž ideální respondent pro to, aby mladému publiku sdělil, že jej se znalostí němčiny tato firma přijme raději než jen se znalostí angličtiny,“ vysvětlila Fialová. Firma Siemens se rozhodla podpořit aktivity olomoucké katedry germanistiky i finančním darem ve výši čtyřiceti tisíc korun. Katedra jej využije na podporu výroby databanky moravské německé literatury.

Čím více jazyků znáš, tím jsi méně manipulovatelný

První cyklus Olomouckých hovorů (nejen) o němčině byl podle Fialové úspěšný, neboť motivoval k účasti i ty, kteří němčinu nestudují. Všichni příchozí mohli zaznamenat zajímavá poučení, související se znalostí jazyka.

„Například Karel Schwarzenberg uvedl ze své zkušenosti, že znalost jakéhokoliv cizího jazyka nás vede k hlubšímu obdivu mateřštiny.  Aktivně politicky myslící a jednající dáma Magda Vašáryová zase uvedla, že člověk, který zná víc jazyků, je méně manipulovatelný. A prorektorka univerzity Ivana Oborná formulovala velmi praktickou radu: učte se cizí jazyky a otevře se vám svět,“ vyjmenovala Fialová.  

Olomoucké hovory (nejen) o němčině navazují na hovory Josefa Jařaba ze začátku devadesátých let.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.